FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo svrgnuti šef kineske komunističke partije

PEKING, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Zhao Ziyang, šef kineskeKomunističke partije koji je svrgnut 1989. godine nakon što sesuprostavio gušenju studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen, preminuoje u ponedjeljak nakon višestrukog srčanog udara, potvrdila je kineskavlada.
PEKING, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Zhao Ziyang, šef kineske Komunističke partije koji je svrgnut 1989. godine nakon što se suprostavio gušenju studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen, preminuo je u ponedjeljak nakon višestrukog srčanog udara, potvrdila je kineska vlada.

Zhao je preminuo u 85 godini života. Posljednjih nekoliko dana života Zhao je bio u komi.

Zbog srčanih problema posljednjih je mjesec dana hospitaliziran u bolnici u Pekingu. U utorak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova moralo reagirati službeno na glasine o smrti bivšeg šefa Komunističke partije, potvrdivši samo da je hospitaliziran i da mu je stanje "stabilno"

Zhao je obnašao i dužnost kineskog premijera od 1980. do 1987. godine. Nakon krvoprolića na trgu Tiananmen gdje se obratio studentima, Zhao je bio u kućnom pritvoru u kojem je proveo gotovo 15 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙