FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina predlaže zračnu vezu s Tajvanom

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Kina je u srijedu izrazila nadu daće izravnim čarter letovima povezati kopno s Tajvanom za kinesku Novugodinu pozivajući vlasti u Taipeiju da ozbiljno razmotre to pitanje.
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Kina je u srijedu izrazila nadu da će izravnim čarter letovima povezati kopno s Tajvanom za kinesku Novu godinu pozivajući vlasti u Taipeiju da ozbiljno razmotre to pitanje.

"Nadamo se da ćemo ostvariti taj cilj", kazao je He Shizhong, direktor ureda za gospodarska pitanja s Tajvanom, a prenosi Fox News.

Izravna zračna veza između Kine i otoka Tajvana prekinuta je od 1949., kada su na otoku utočište našli Čang Kaj-šek i njegova nacionalistička vlada i vojska pobijeđene u krvavom građanskom ratu od komunističkih snaga Mao Zedonga.

Snažna gospodarska razmjena zadnjih godina učinila je prijekom potrebom uspostavu zračnih veza između Tajvana i Kine koja taj otok drži svojom odbjeglom pokrajinom i želi je priključiti matičnoj državi.

Pregovori o uspostavi letova za kinesku lunarnu Novu godinu važni su jer je to sezona putovanja kada stanovnici obiju strana posjećuju rođake prelazeći Tajvanski tjesnac.

Tajvan je od 1987., uložio oko 100 milijardi dolara u Kinu i želi nastaviti ulagati u to rekordno rastuće tržište.

Godine 2003., tajvanski su zrakoplovi prebacivali putnike iz Šanghaja na Tajvan koji je pak zabranio promet kineskim zračnim kompanijama, opravdavajući to sigurnosnim razlozima.

Kina stoga prošle godine nije dopustila tajvanskim tvrtkama da nastave praksu iz 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙