FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora

ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je u nedjelju u sedamsati otvoreno 6. 569 birališta na kojima će građani u drugom krugubirati predsjednika države između Jadranke Kosor, kandidatkinjevladajućeg HDZ-a, i Stjepana Mesića, kandidata osam oporbenihstranaka.
ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je u nedjelju u sedam sati otvoreno 6. 569 birališta na kojima će građani u drugom krugu birati predsjednika države između Jadranke Kosor, kandidatkinje vladajućeg HDZ-a, i Stjepana Mesića, kandidata osam oporbenih stranaka.

Birališta će biti otvorena do 19 sati.

U prvom krugu izbora, prije 15 dana, nitko od 13 predsjedničkih kandidata nije uspio osvojiti većinu glasova svih izišlih birača, pa su Mesić i Kosor, s najviše dobivenih glasova ušli u drugi krug.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ivica Crnić pozvao je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na drugi krug izbora za predsjednika države. Njihov glas je doprinos demokraciji i izraz volje naroda, poručio je Crnić.

Predsjednikom će postati onaj tko danas dobije više glasova.

Tko će pobijediti znat će se u ponoć, kada će Državno izborno povjerenstvo (DIP), jedino tijelo ovlašteno za službene rezultate, objaviti prve privremene rezultate.

DIP će dva puta, u podne i u 17 sati izvjestiti javnost o odazivu birača, te o eventualnim prigovorima ili nepravilnostima.

Birati predsjednika može oko 4,4 milijuna birača, četiri milijuna u Hrvatskoj i oko 400 tisuća s prebivalištem u inozemstvu.

U inozemstvu se glasuje u 50 država na 155 birališta.

I u inozemstvu se glasuje 16. siječnja od 7 do 19 sati prema lokalnom vremenu, a s obzirom na vremensku razliku, prvo biralište otvoreno u subotu navečer na Novom Zelandu zatvorit će kad se budu otvarala birališta u Hrvatskoj.

Drugi izborni krug motri 2039 promatrača, odnosno 222 više nego u prvom krugu, domaćih je 2016, a stranih (OESS) 23.

U ponoć završava dvodnevna izborna šutnja, započeta u prvim minutama subote.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙