FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinari zaključili Godinu pjenušca

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski vinari okupljeni u udruguVinum Croatica zaključili su na prigodnoj svečanosti Godinu pjenušca iproglasili Godinu autohtonih hrvatskih vina koja započinje 22.siječnja na dan Svetog Vinka i traje do istoga dana 2006.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski vinari okupljeni u udrugu Vinum Croatica zaključili su na prigodnoj svečanosti Godinu pjenušca i proglasili Godinu autohtonih hrvatskih vina koja započinje 22. siječnja na dan Svetog Vinka i traje do istoga dana 2006.

Tijekom Godine pjenušca vinari su pokušali afirmirati proizvodnju pjenušaca, kao vrha vinarske proizvodnje te potaknuti potražnju za kvalitetnim domaćim pjenušcima. Ona je sada po riječima predsjednika udruge Vinum Croatica Antuna Katunara, izuzetno mala, a potrošnja je oko pola litre po stanovniku godišnje.

Za usporedbu, on ističe podatke o potrošnji 19 litara pjenušaca po stanovniku godišnje u Francuskoj, 12 litara u Italiji ali i 5 litara u Sloveniji.

Kao i drugi okupljeni vinari, Katunar napominje da treba potaknuti kulturu izbora pjenušaca, koja je u Hrvatskoj niska, što po njegovi mišljenju pokazuju podaci o prigodnoj kupovini jeftinih pjenušaca sumnjive kvalitete.

Hrvatska, po njegovim riječima, ima izvrsne uvjete za proizvodnju kvalitetnih pjenušaca iz domaćih autohtonih sorti, kao i dobru podlogu u stručnim enološkim znanjima.

Dodao je da domaći vinari proizvode oko 400 tisuća boca pjenušaca godišnje, što je pri sadašnjoj potrošnji dovoljno za podmirenje domaćih potreba za kvalitetnim pjenušcima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić izvijestio je o politici podizanja trajnih nasada među kojima su i vinogradi i to na površinama od 13 tisuća hektara u naredne četiri godine.

Novu sadnju pratit će i povoljni 15-godišnji kredit uz tri godine počeka i kamatnu stopu od 5 posto, rekao je Mikolčić.

Po njegovim podacima, potrošnja pjenušaca u Hrvatskoj je godišnje oko 2 milijuna boca.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙