FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: Luksemburg najbogatiji, Hrvatska pri dnu

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Nova studija Organizacije zaekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazala je da je, uspoređujućibruto domaći proizvod (BDP), Luksemburg najbogatija zemlja svijeta,Hrvatska se nalazi pri dnu, a najveći pomak učinila je posljednjihgodina Irska, objavila je u četvrtak agencija Agence Europe.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Nova studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazala je da je, uspoređujući bruto domaći proizvod (BDP), Luksemburg najbogatija zemlja svijeta, Hrvatska se nalazi pri dnu, a najveći pomak učinila je posljednjih godina Irska, objavila je u četvrtak agencija Agence Europe.

Studija OECD-a objavljena ovoga tjedna odnosi se na 2002. godinu, a u njoj je objavljena usporedba BDP-a na temelju pariteta kupovne moći (PPP) u 42 zemlje. OECD takve studije objavljuje svake tri godine.

U tom istraživanju ističe se primjer Irske koja je iz skupine zemalja sa srednjim dohotkom prešla u skupinu s visokim u kojoj je indikator iznad 120. U toj skupini na čelu je Luksemburg, ispred Norveške, SAD-a, Irske i Švicarske.

Nakon tih zemalja s visokim dohotkom dolaze zemlje sa srednjim koje imaju indikator između 100 i 120 među kojima su Austrija, Danska, Nizozemska, Kanada, Island, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Australija, Finska, Francuska, Japan, Italija i Njemačka.

Nakon njih rangirane su zemlje s indikatorom između 50 i 99, među kojima su Slovenija i Mađarska, a na kraju je skupina zemalja s indikatorom ispod 50 u kojoj su, osim Hrvatske, Slovačka, Estonija, Poljska, Litva, Latvija, Meksiko, Rusija, Bugarska, Rumunjska, Turska i Makedonija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙