FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački Vrhovni sud zabranio tajno utvrđivanje očinstva

utvrđivanje očinstva ne mogu prihvatiti kao dokaz nasudu.
Karlsruhe, 12. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački Vrhovni sud u srijedu je donio povijesnu odluku kojom je presudio da se rezultati tajnih testova za utvrđivanje očinstva ne mogu prihvatiti kao dokaz na sudu.

Suci Bundesgerichtshofa u Karlsruheu presudili su da muškarci koji se tajno domognu uzoraka DNK djece kako bi utvrdili jesu li im očevi postupaju protivno njemačkom zakonu i da su stoga neprihvatljivi kao dokaz u sudskim postupcima za utvrđivanje očinstva.

Dosad je njemački zakon bio vrlo nejasan u pogledu testova za utvrđivanje očinstva. Većina pravnih stručnjaka tumačila je zakon na način da se testovi za utvrđivanje očinstva mogu provoditi samo uz pristanak majke. No bilo je i suprotstavljenih mišljenja da muškarci imaju pravo provesti tajno testiranje kad sumnjaju da ih se pokušava prevariti kako bi plaćali uzdržavanje djeci koja nisu njihova.

Presuda je donesena usred vrlo burne rasprave u Njemačkoj oko tog problema, nakon što su se na Internetu pojavile adrese na kojima se nude vrlo jednostavni testovi kojima se može provjeriti DNK djece. Tvrtkama koje to nude dovoljan je i najmanji uzorak tkiva od muškarca i djeteta, poput vlasi kose, kako bi utvrdile je li muškarac doista djetetov otac.

Odluka Vrhovnog suda tako je potvrdila presude dvaju nižih sudova u kojima su odbačeni dokazi dobiveni tajnom provjerom DNK.

Vlada lijevog centra kancelara Gerharda Schroedera iznijela je prijedlog zakona koji strogo zabranjuje tajna testiranja, koji je u javnosti izazvao buru javnih polemika.

"Nepravedno je da muškarci iza leđa svojih supruga pokušavaju prekršiti zakon i u tajnosti se domoći uzoraka DNK, a to i ugrožava djetetovo pravo na privatnost", izjavila je predlagateljica zakona, njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries.

Oporbeni konzervativci okomili su se na taj prijedlog, optužujući Schroederovu koaliciju za dvostruke standarde.

"U ovoj zemlji sad imamo situaciju u kojoj žena može tvrditi da je otac njezina djeteta neki muškarac i, odbijajući odobriti test za očinstvo, može od njega zahtijevati uzdržavanje neograničeno dugo", rekao je visoki dužnosnik kršćanskih demokrata (CDU) Christian Wulff.

"No ako muškarac posumnja da dijete nije njegovo, on više nikako ne može dobiti genetički dokaz bez pristanka majke, bez obzira na to što ona može iz vlastitih razloga željeti da se ne utvrdi tko je pravi otac", dodao je Wulff.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙