FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba nizozemske videoumjetnosti

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Izložba "Kratka povijest nizozemskevideoumjetnosti" otvorena je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti uZagrebu.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Izložba "Kratka povijest nizozemske videoumjetnosti" otvorena je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Predstavljeni su radovi trideset i dvoje umjetnika koji žive i rade u Nizozemskoj, ali nisu Nizozemci, među kojima je i dvoje hrvatskih autora.

To su umjetnici iz raznih kultura i kulturnih sredina koji žive i rade u Nizozemskoj zadnjih 30 godina, a izlošci su iz umjetničkog arhiva Gate Fundacije, koja je uložila znatan novac u konzerviranje i očuvanje starog videomaterijala.

Hrvatski autori čiji su radovi uvršteni u izložbu su Sandra Sterle s videom "Istinite priče" iz 1998. i Dan Oki s radom "Navigacije" iz 1995.

Istaknuto mjesto na izložbi ima beogradska umjetnica Marina Abramović, koja je predstavljena s četiri rada od 1975. do 1983.

Osim 43 videorada izloženi su rijetki primjeri časopisa iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

"Izložba sjedinjuje neke od najvažnijih trenutaka u povijesti nizozemskog videa. Radi se o umjetnicima koji su stvarali djela koja su otvarala nova pitanja i teme", ocjenjuje u popratnom tekstu kustos izložbe Sebastian Lopez.

Koordinatorica izložbe Jasna Jakšić je rekla da je ova izložba postavljena usporedno s velikom izložbom nizozemske videoumjetnosti u Nizozemskoj, u koju nije uključen nijedan autor koji nije podrijetlom Nizozemac.

Rekla je kako je večeras otvorena izložba dobar primjer ne samo multikulturalnog stvaralaštva u novima medijima, nego i dobar primjer vrlo pokretljive izložbe i napomenula da je, obišavši nekoliko mjesta u svijetu, u hrvatski muzej stigla u crnom kovčegu tešku deset kilograma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙