FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

stranački čelnici SDP-a, HNS-a i HSS-a o Žužulovoj ostavci (reakcije)

ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Čelnici triju stranaka koje su prijemjesec dana u Hrvatskom saboru pokrenule postupak smjene ministravanjskih poslova Miomira Žužula - SDP, HNS i HSS, pozdravile su danasnjegovu odluku da se povuče s mjesta ministra, ocjenjujući ipak da jezakašnjela.
ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Čelnici triju stranaka koje su prije mjesec dana u Hrvatskom saboru pokrenule postupak smjene ministra vanjskih poslova Miomira Žužula - SDP, HNS i HSS, pozdravile su danas njegovu odluku da se povuče s mjesta ministra, ocjenjujući ipak da je zakašnjela.

"Ostavka ministra Žužula je očekivan potez, mada je, na žalost, došla s velikim zakašnjenjem", poručio je novinarima predsjednik SDP-a Ivica Račan preko stranačke glasnogovornice Mirjane Didović.

"Taj je potez iznuđen zbog afera u koje je Žužul bio upleten, a branjen je nedopustivim sredstvima u Saboru i Vladi. Ali, ostaje problem onih koji u ponašanju svog ministra nisu vidjeli moralnu i političku odgovornost, nego su ih na to stimulirali loši rezultati predsjedničkih izbora", smatra Račan

Žužulovu ostavku predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić smatra dokazom ispravnosti zahtjeva triju stranaka za njegovom smjenom.

Ocjenjujući da su Žužula na ostavku potakli rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora, Tomčić je kazao kako očekuje i "ozbiljniju rekonstrukciju Vlade, kroz koju će HDZ pokušati pronaći kompenzaciju za nelojalne partnere (pojedini zastupnici manjina i SDSS) koji su na predsjedničkim izborima podršku dali Stjepanu Mesiću".

"Riječ je o traženju partnera i glasova za drugi izborni krug", kazao je Tomčić, uvjeren da će "izborni neuspjeh HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor i u drugom krugu predsjedničkih izbora stvoriti dodatne probleme u HDZ-ovim stranačkim redovima, ali i u Vladi".

Zbog toga se, smatra, "lako može dogoditi da u svibnju, uz lokalne, izađemo i na parlamentarne izbore", rekao je.

Pozdravljajući Žužulovu ostavku, HNS-ov glasnogovornik Boris Blažeković ocijenio je da je riječ o "racionalnom potezu ministra i Vlade, posebno zbog težine funkcije ministra vanjskih poslova u trenutku kad Hrvatska pristupa pregovorima o ulasku u EU".

"Afere koje su pratile Žužula, a na koje je i HNS upozorio prije mjesec dana u Saboru, očito su bile preteško breme za pregovore s EU", smatra Blažeković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙