FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji na snazi strože kazne za prekršaje u prometu

LJUBLJANA,3. siječnja(Hina) - U Sloveniji je od 1. siječnja na snazinovi zakon o sigurnosti prometa koji predviđa i strože kazne zaprometne prekršaje.
LJUBLJANA,3. siječnja(Hina) - U Sloveniji je od 1. siječnja na snazi novi zakon o sigurnosti prometa koji predviđa i strože kazne za prometne prekršaje.

Za brzinu koja nije prilagođena uvjetima tako će se plaćati više od 1500 kuna, nešto viša je kazna za prolazak kroz crveno na semaforu, dok će se s nešto više od 3.000 kuna kazniti vlasnici vozila za nepoštivanje obveze korištenja lanaca na kotačima u predviđenim uvjetima.

Još veće, drakonske kazne dočekat će vozače s aparatima za ometanje policijskog radara, vožnju neregistriranim vozilom, kao i za prekoračenje brzine u naselju za više od 30 kilometara na sat u odnosu na dopuštenu, za što je predviđena kazna od oko 4000 kuna. Minimalne kazne za prekršaje poput prekoračenja brzine do 30 kilometara na sat na otvorenoj cesti ili do 10 kilometara na sat kroz naselje ili za zaboravljenu vozačku dozvolu povećane su na 10.000 slovenskih tolara, oko 320 kuna. Već za deset kilometara brzine iznad dopuštene u naselju slovenski vozači dobivat će i kaznene bodove, a vrijedit će tri godine.

Policija je najavila kako očekuje da će pozitivni učinci novih propisa, a osobito dosta više kazne, djelovati u prva tri mjeseca, kada se, kako su pokazala ranija iskustva s pooštravanjem propisa, svi vozači dobro "paze".

Povećane su i ovlasti policije u prometu, pa će oni u nekim slučajevima primjenjivati kazne koju su ranije određivali suci za prekršaje. Propis po kojemu vozači u krvi smiju imati najviše 0,5 posto alkohola nije promijenjen, ali će se više nego do sada paziti i na psihofizičko stanje vozača i njihovo ponašanje. Policijskim upravama u svim većim gradovima preporučeno je da barem jednom tjedno izvode akcije "promil" namijenjene provjeri psihofizičkog stanja vozača, odnosno eventualnoj vožnji pod utjecajem alkohola i droga.

Kazne i propisi pooštreni su i zbog ocjene da je u prošloj godini došlo do ponovnog negativnog trenda u sigurnosti prometa. Svake godine slovenska prometna policija zabilježi oko 600.000 prometnih prekršaja. Zbog njih je 2003. godine bilo kažnjeno 266.000 vozača. Podaci za prošlu godinu još nisu poznati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙