FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena birališta za predsjedničke izbore

ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina) - Jutros u 7 sati u Hrvatskoj seotvora 6.564 biračkih mjesta na kojima će hrvatski građani među 13ponuđenih kandidata birati predsjednika države.
ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina) - Jutros u 7 sati u Hrvatskoj se otvora 6.564 biračkih mjesta na kojima će hrvatski građani među 13 ponuđenih kandidata birati predsjednika države.

Biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati.

Pravo biranja ima ukupno 4,403.871 birača, od kojih je njih 4.003.645 na popisu u Hrvatskoj, a oko 400 tisuća ima prebivalište u inozemstvu.

Spomenutom broju biračkih mjesta u Hrvatskoj treba dodati i 10 mjesta na kojima će glasovati hrvatski državljani s prebivalištem u BiH i boravištem u Hrvatskoj, te dva biračka mjesta u Zagrebu na kojima će glasovati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu koji se danas zateknu u Zagrebu.

U inozemstvu, u 50 država, glasuje se na 155 biračkih mjesta.

I na tim se biralištima glasuje 2. siječnja od 7 do 19 sati prema lokalnom vremenu, pa su s obzirom na vremensku razliku, prva birališta za hrvatske predsjedničke izbore već su sinoć otvorena u Novom Zelandu.

Hrvatski građani o predsjedniku države odlučuju zaokruživanjem rednog broja jednog od 13 kandidata: Đurđe Adlešić, Miroslava Blaževića, Ljube Ćesića, Mladena Kešera, Jadranke Kosor, Doris Košte, Ante Kovačevića, Slavena Letice, Stjepana Mesića, Borisa Mikšića, Ivića Pašalića, Tomislava Petraka i Miroslava Rajha.

Državno izborno povjerenstvo u dva će puta, u 12 i 17 sati izvijestiti o odazivu birača, a prve će privremene rezultate objaviti iza ponoći.

Do ponoći traje izborna šutnja, započeta u prvim minutama subote, 1. siječnja.

Da bi se izabrao predsjednik potrebno je da jedan od 13 kandidata osvoji najmanje 50 posto plus jedan glas svih birača koji će glasovati.

Ako ni jedan to ne uspije, za 15 dana predsjednik će se izabrati u drugom krugu u koji će ići dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najveći broj glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙