LEEDS, 12. rujna (Hina/Reuters) - Znanstvenici neprestano otkrivaju nove gene koji mogu objasniti zašto su neki ljudi skloniji debljanju, ali to ne može zaustaviti sve veći porast broja debelih ljudi, upozoravaju liječnici.
LEEDS, 12. rujna (Hina/Reuters) - Znanstvenici neprestano otkrivaju
nove gene koji mogu objasniti zašto su neki ljudi skloniji debljanju,
ali to ne može zaustaviti sve veći porast broja debelih ljudi,
upozoravaju liječnici. #L#
Sve više masnoća u prehrani i sve slabija fizička aktivnost glavni su
razlozi zbog kojih danas u Britaniji ima dvostruko više debelih ljudi
kojima je potrebno bolničko liječenje nego 1980., istaknuli su
liječnici na znanstvenoj konferenciji.
"Geni mogu objasniti zašto su neke osobe više ili manje sklone
debljanju od drugih kad se nađu u određenoj okolini", rekao je Andrew
Prentice s Centra za nutricionistiku u Cambridgeu u Engleskoj.
Ipak, geni ne objašnjavaju zašto je sve više ljudi u bogatim zemljama
debelo.
Otkako postoji "fast food" i nova tehnologija, ljudi jedu mnogo više
masnoća i sve se manje kreću. Objašnjavajući koliko se život
promijenio u proteklih nekoliko desetljeća, Prentice je napomenuo da
prosječan čovjek u Britaniji provede 28 sati tjedno uz televizor te da
šeta 16 kilometara manje u godini ako se služi mobilnim telefonom.
Osim toga, šezdesetih je godina 85 posto djece do škole pješačilo ili
se vozilo biciklom, a danas to čini samo šest posto.
Profesor John Blundel sa Sveučilišta u Leedsu napominje da ljudi nisu
svjesni koliko masnoća pojedu niti znaju kako se one prerađuju u
njihovu tijelu.
Tijelo može promijeniti metabolizam i potrošiti višak ugljikohidrata,
alkohola i proteina, ali masti ne prepoznaje. Tijelo ne može
automatski neutralizirati uzimanje masnoća.
Prentice se nada da će ubuduće ljudi više znati o uzrocima debljine i
opasnostima, kao i o njezinoj povezanosti sa srčanim bolestima,
dijabetesom i nekim vrstama raka.
(Hina) dgk dgk
120636 MET sep 97