ZAGREB, 15. srpnja (Hina) - Proizvodnja prerađenog povrća varaždinske tvrtke Kalnik, iz sastava koncerna Podravka, ove će godine biti manja za približno deset posto, ponajprije zbog velikih zaliha iz prošle godine, ocjenjuju u tvrtki.
Istodobno, proizvodnja ajvara, zbog velike inozemne potražnje, uvećat će se više od tri puta, objavila je Podravka.
ZAGREB, 15. srpnja (Hina) - Proizvodnja prerađenog povrća varaždinske
tvrtke Kalnik, iz sastava koncerna Podravka, ove će godine biti manja
za približno deset posto, ponajprije zbog velikih zaliha iz prošle
godine, ocjenjuju u tvrtki. Istodobno, proizvodnja ajvara, zbog velike
inozemne potražnje, uvećat će se više od tri puta, objavila je
Podravka. #L#
Ove godine u Kalniku planiraju promijeniti strukturu proizvoda koje
će ponuditi stranim tržištima, budući je smanjena prodaja nekih vrsta
povrća, dok primjerice, prodaja ajvara stalno raste.
Dosad je tvrtka proizvodila do 300 tona ajvara godišnje, no, ove
će godine proizvodnju uvećati na 1000 tona, a veći dio ajvara
planiraju plasirati na inozemna tržišta.
Kalnik je prošlog mjeseca započeo sezonsku preradu povrća, pri čemu
je dosad na preradu stiglo približno 900 tona graška. Započela je i
prerada krastavaca, dok se prihvat i prerada cikle i mahuna očekuje
krajem srpnja.
U prvih je pet ovogodišnjih mjeseci prodaja povrća znatno porasla
te su tako prošlogodišnje zalihe graška u potpunosti prodane, dok se
određene količine paprike i cikle još uvijek nalaze na zalihama.
Dobra prodaja prerađenog povrća očekuje se u započetoj turističkoj
sezoni, no, u Kalniku kao glavnu poteškoću u poslovanju ističu
nedovoljnu zaštićenost domaće proizvodnje te nekontrolirani uvoz
prerađevina od povrća.
Kako ističu u tvrtki, mogućnosti primarne proizvodnje znatno su veće
od prerađivačkih kapaciteta, no tržište diktira količine koje će se
preraditi.
(Hina) mk sbo
151046 MET jul 97