ZAGREB, 23. lipnja (Hina) - Dugotrajni rad u pivovari može izazvati bolesti dišnih putova i alergije, pokazala su istraživanja u svijetu i u Hrvatskoj, tvrde dr. Eugenija Žuškin, dr. Jadranka Mustajbegović i dr. Vesna Sitar-Srebočan
koje se, uz ino, u Imunološkom zavodu u Zagrebu bave ispitivanjem učinaka sastojaka piva na zdravlje.
ZAGREB, 23. lipnja (Hina) - Dugotrajni rad u pivovari može izazvati
bolesti dišnih putova i alergije, pokazala su istraživanja u svijetu i
u Hrvatskoj, tvrde dr. Eugenija Žuškin, dr. Jadranka Mustajbegović i
dr. Vesna Sitar-Srebočan koje se, uz ino, u Imunološkom zavodu u
Zagrebu bave ispitivanjem učinaka sastojaka piva na zdravlje. #L#
Epidemiološka ispitivanja provedena u Imunološkom zavodu u Zagrebu
upućuju na zaključak da dugotrajna izloženost učincima sastojaka piva
- ječmu, hmelju i pivskom kvascu, može biti povezana s dišnim
smetnjama i bolestima dišnih putova. Opiti na zamorcima pokazali su da
sastojci piva, odnosno prašine prikupljene na radnim mjestima
zaposlenih u pivovarama blokiraju posebne "dišne" receptore. Do sada
su i drugi istraživači u nas opisivali alergijske manifestacije u
školske djece koja su pomagala kod berbe hmelja, te opisivali ulogu
hmelja u razvoju plućnih bolesti. No istraživanje poduzeto u
Imunološkom zavodu u Zagrebu prvi je ozbiljniji pokušaj da se razjasne
mehanizmi kojima organske prašine prisutne kod proizvodnje piva
djeluju na dišne putove radnika u pivovarama.
(Hina) ld
231148 MET jun 97