ZAGREB, 9. svibnja (Hina) - Hrvatski sommelier klub organizirao je na Međunarodnom sajmu vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo "Vinovita" natjecanje hrvatskih sommeliera, na kojemu je nastupilo njih sedam iz privatnih restorana,
i to uglavnom iz Istre i Hrvatskog primorja. Novinarima su danas objavljeni rezultati natjecanja, koje je dalo tri finalista: Igora Šestana, Sandija Parisa i Nenada Kukurinu.
ZAGREB, 9. svibnja (Hina) - Hrvatski sommelier klub organizirao je na
Međunarodnom sajmu vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo
"Vinovita" natjecanje hrvatskih sommeliera, na kojemu je nastupilo
njih sedam iz privatnih restorana, i to uglavnom iz Istre i Hrvatskog
primorja. Novinarima su danas objavljeni rezultati natjecanja, koje je
dalo tri finalista: Igora Šestana, Sandija Parisa i Nenada Kukurinu.
#L#
Predsjednik Društva enologa Hrvatske i voditelj natjecanja Franjo
Francem istaknuo je da su sva trojica finalista pokazala dobre i
ujednačene rezultate, koji se približavaju zapadnoeuropskim
standardima.
Prvi dio natjecanja sommeliera sastojao se od pismenog testa s
tipom pitanja kakav se koristi i na svjetskim natjecanjima
sommeliera. U odgovorima sommelieri su pokazali razinu znanja iz
područja vinogradarstva, vinarstva, ugostiteljstva te zakona koji su
uz ta područja vezani, a zatim su pristupili drugom dijelu natjecanja
koji je obuhvaćao opis dvaju, njima nepoznatih vina, koja su im dana na
kušanje.
Finalisti su trebali servirati šampanjac, te predložiti tri bijela
vina uz tri različita jela, zatim su trebali dekantirati naručeno
crveno vino s talogom i na kraju su morali opisati i eventualno
prepoznati četiri različita vina i četiri žestoka pića.
(Hina) bma dd
092156 MET may 97