BORDEAUX, 19. travnja (Hina/AFP) - Vino uskoro u ljekarnama na recept? Dajući prednost "užitku" pred iscjeliteljskim svojstvima tog napitka, vinogradari međutim priznaju kako argumenti vezani uz "zdravlje" potiču prodaju i izvoz crnog
vina.
BORDEAUX, 19. travnja (Hina/AFP) - Vino uskoro u ljekarnama na recept?
Dajući prednost "užitku" pred iscjeliteljskim svojstvima tog napitka,
vinogradari međutim priznaju kako argumenti vezani uz "zdravlje"
potiču prodaju i izvoz crnog vina. #L#
"Sve više studija, koje objašnjavaju kako je umjerena potrošnja crnog
vina dobra za zdravlje, odgovara proizvođačima", priznaje Louis-Regis
Affre, šef francuske Federacije izvoznika vina i žestokih pića. Na
upit francuskog dnevnog lista Liberation, izražava zadovoljstvo što je
"razumni ljubitelj crnog vina ne samo oslobođen krivnje već i ohrabren
u svojoj sklonosti".
Brojne studije posvećene posljednjih godina "francuskom paradoksu"
ustanovile su kako su stanovnici juga i jugozapada koji jedu masno i
piju vino, puno manje izloženi infarktu. Istraživači su zaključili da
umjerena potrošnja crnog vina igra blagotvornu ulogu u prevenciji od
kardiovaskularnih bolesti, čak i nekih karcinoma.
Amerikanci, vrlo osjetljivi na zdravstvene argumente, odmah su
preuzeli takva autorizirana mišljenja. Njihov uvoz francuskog vina
skočio je za 14 posto 1996. godine.
Izjave francuskog neurologa, prema kojima uzimanje tri do četiri čaše
vina dnevno uzrokuje "očigledno smanjenje" opasnosti od senilnosti,
posebice Alzheimerove bolesti, trebale bi utješiti vinogradare u
Francuskoj gdje je reklamiranje alkohola zabranjeno.
Zaključci profesora Jean-Marca Orgogoza, koji ovog mjeseca trebaju
biti podneseni na 49. Kongresu američke akademije za neurologiju, ako
budu potvrđeni, ugrozili bi službeni slogan koji poziva na umjerenost:
"Deux verres ca va, trois verres bonjour les degats" (Dvije čaše
koriste, tri čaše štete).
Istraživanja su rađena u bolnici u Bordeauxu, središtu čuvene
vinogradarske regije, "autoritetu za ostatak svijeta", pod vodstvom
poznatog enologa Amerikanca Roberta Parkera, koji odlučuje o izvozu
vina. Istraživač tvrdi, međutim, kako istraživanja nisu
subvencionirali vinogradari. "Nijedan autor nema osobnog ili
obiteljskog udjela u proizvodnji ili prodaji vina", ističu njegovi
suradnici.
Medicinski pozitivna svojstva vina pomogla ili ne, francuski izvoz
vina pospješen je za 10 posto (iznosi 12,17 milijuna hektolitara) u
1996. godini, prema Federaciji izvoznika vina i žestokih pića u
Francuskoj. Porast je posebice primjetan u Bordeauxu (+ 14 posto).
Crna vina predstavljaju 3/4 izvoza.
Tržište je u novom uzletu i u Ujedinjenom Kraljevstvu, prvom uvozniku
francuskih vina, gdje je kupovina porasla za 12 posto, slijedi
Njemačka (8%). Kina i općenito Azija iskazuju sve više zanimanja za
vino.
Taj porast prati smanjenje izvoza žestokih pića (1,5 posto).
U Francuskoj se također čini da nesklonost vinu nestaje. Vino je
imalo više od 2 milijuna potrošača između 1990. i 1995. godine, nakon
što je izgubilo 3 milijuna potrošača osamdesetih godina. Francuz troši
60 litara godišnje, iako dvostruko manje nego prije trideset godina.
Vino čini se, dakle, čeka svjetla budućnost i prije nego ga propišu u
terapeutske svrhe u obliku praha. Britanski istraživač Norman Williams
tvrdi kako je dobio suhi ekstrakt crnog vina bez alkohola koji štiti
protiv začepljenja arterija kolesterolom jednako kao i pravo crno
vino.
(Hina) bnš bnš
191104 MET apr 97