WASHINGTON, 5. studenoga (Hina/AP) - Žudite za cheeseburgerom ili zdjelom sladoleda? Sve je u glavi, naročito u djece koja se bliže adolescentskoj dobi, pokazalo je istraživanje.
WASHINGTON, 5. studenoga (Hina/AP) - Žudite za cheeseburgerom ili
zdjelom sladoleda? Sve je u glavi, naročito u djece koja se bliže
adolescentskoj dobi, pokazalo je istraživanje. #L#
Prema toj teoriji, hormoni potiču proizvodnju galanina koji potiče
unos masne hrane - što, u začaranom krugu, potiče stvaranje
dodatnih količina galanina, naročito u ženskih osoba. Istraživači
su zasad proučavali samo štakore, no rezultati njihova
istraživanja bit će iznijeti na konferenciji Ministarstva
poljoprivrede s temom: Zašto ljudi jedu to što jedu.
"Mozak i prehrana vrlo su usko povezani. To se ne može izbjeći",
kazala je autorica istraživanja Sarah Liebowitz, neurobiologinja
na Sveučilištu "Rockefeller" u New Yorku.
Pretilost je sve veći problem Amerikanaca, a liječnici su naročito
zabrinuti za djecu. Broj pretilih Amerikanaca porastao je s jednoga
od osam 1991. godine na gotovo jednog od pet prošle godine, pokazali
su rezultati nedavno provedenog istraživanja koje su proveli
Centri za prevenciju i kontrolu bolesti SAD-a.
"Što više znamo o tome zašto ljudi jedu to što jedu, to je
vjerojatnije da će naše intervencije imati učinka", kazao je Tom
Baranovski s Medicinskog fakulteta "Baylor" u Houstonu.
U okviru istraživanja Sare Liebowitz, mladim je štakorima davana
hrana s malo masnoće sve do neposredno prije puberteta. Tada im se
počelo davati masniju hranu, a količina masnoće je povećavana sve
dok neki od njih nisu počeli dobivati hranu koja je sadržavala 50
posto masti, u usporedbi s hranom koju su dobivali u početku i koja
je sadržala 10 posto masnoće, rekla je.
Ženke štakora počele su pokazivati interes za masnoću prije nego
mužjaci, a njihova su tijela stvarala više galanina, vjerojatno
kako bi imale dodatne masnoće u slučaju trudnoće. To otkriće moglo
bi objasniti zašto mlade djevojke općenito imaju više poteškoća s
težinom od dječaka.
Prebacivanje na prehranu s malo masnoće i puno ugljikohidrata nije
rješenje niti za dječake niti za djevojčice.
Prehrana bogata ugljikohidratima, koja također može uzrokovati
pretilost, stimulira stvaranje kemikalije slične galaninu,
neuropeptid Y, koji potiče žudnju za još većom količinom
ugljikohidrata.
"Problem je neuravnotežena prehrana", kazala je Liebowitz.
Dakle, što bi roditelji morali učiniti? Prisiliti djecu na
tjelovježbu i pobrinuti se za uravnoteženu prehranu.
Adam Drewnowski, voditelj odsjeka za nutricionistiku na
Sveučilištu "Washington" preporučuje kuhanje povrća s uljem i
šećerom - mrkve se mogu zasladiti smeđim šećerom, kako bi se
udovoljilo želji djeteta za slatkim.
Skrivanje slatkiša sigurno neće pomoći, tvrde istraživači s
Državnog Sveučilišta Pennsylvania.
U ispitivanju 71 djeteta predškolske dobi, istraživači su otkrili
da će djeca - naročito djevojčice - kojoj roditelji skrivaju
slatkiše vjerojatno jesti kada do njih dođu.
"Skrivanje čokoladica djeci tu hranu čini još privlačnijom",
kazala je Leeann Birch s državnog Sveučilišta u Pennsylvaniji.
(Hina) car dgk