NEW YORK, 31. listopada (Hina/Reuters) - Velika količina vlaknaste hrane može biti učinkovita pri gubitku suvišnih kilograma, snižavanju krvnog tlaka i uklanjanju drugih rizičnih čimbenika za srčane bolesti, pokazalo je opsežno
istraživanje opisano u najnovijem broju časopisa "Journal of The American Heart Association".
NEW YORK, 31. listopada (Hina/Reuters) - Velika količina vlaknaste
hrane može biti učinkovita pri gubitku suvišnih kilograma,
snižavanju krvnog tlaka i uklanjanju drugih rizičnih čimbenika za
srčane bolesti, pokazalo je opsežno istraživanje opisano u
najnovijem broju časopisa "Journal of The American Heart
Association". #L#
Zapravo, "vlakna možda imaju veću ulogu u izračunavanju opasnosti
od kardiovaskularnih bolesti nego unos zasićenih masti",
izvješćuje skupina istraživača na čelu s dr. Davidom S. Ludwigom iz
bostonske Dječje bolnice.
Prehrambena vlakna - iz voća, povrća i integralnih žitarica - u
probavnom traktu većinom ostaju neprobavljena. Ipak, znanstvenici
pretpostavljaju da vlakna usporavaju prolazak hrane kroz želudac,
smanjujući tako njezinu apsorpciju i održavajući inzulin na niskoj
ili umjerenoj razini.
Dr. Ludwig i njegovi suradnici ispitali su način prehrane i
opasnost od kardiovaskularnih bolesti na 2900 osoba u dobi između
18 i 30 godina.
Otkrili su da je prehrana bogata vlaknima povezana sa sniženom
"razinom inzulina i drugim rizičnim čimbenicima za
kardiovaskularne bolesti u mladih odraslih osoba".
"Ispitanici koji su u organizam unosili najviše vlakana imali su
manju tjelesnu težinu od onih koji su jeli najmanje vlaknaste
hrane", pišu istraživači.
Visok unos vlakana povezan je i sa sniženim krvnim tlakom, naročito
u Bijelaca.
Dr. Ludwig i suradnici pretpostavljaju da je unos vlaknastih tvari
u organizam koristan za zdravlje uglavnom zato što te tvari
smanjuju lučenje inzulina. Visoka razina inzulina povezana je s
povećanom apsorpcijom masti, visokim krvnim tlakom i drugim
rizičnim čimbenicima za srčane bolesti.
Dr. Alice Lichtenstein, članica Odbora za prehranu Američke udruge
kardiologa (AHA), ističe da su otkrića "u skladu s uputama AHA o
prehrani zdravoj za srce". Preporučuje se, naime, najmanje 25 do 30
grama vlakana na dan.
Dr. Lichtenstein tvrdi da rezultati ispitivanja ne potvrđuju
izravnu uzročno-posljedičnu vezu između vlakana i zdravog srca.
"Ispitanici koji su unosili najviše vlakana pušili su manje i
vježbali više. Dakle, ne bismo smjeli zaključivati da će dodavanje
pripravka koji sadržava vlakna bez zdravoga životnog stila
smanjiti rizik", ističe dr. Lichtenstein.
(Hina) car dgk