FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MNOGO VLAKNASTE HRANE ZNAČI GUBITAK TEŽINE I ZDRAVIJE SRCE

NEW YORK, 31. listopada (Hina/Reuters) - Velika količina vlaknaste hrane može biti učinkovita pri gubitku suvišnih kilograma, snižavanju krvnog tlaka i uklanjanju drugih rizičnih čimbenika za srčane bolesti, pokazalo je opsežno istraživanje opisano u najnovijem broju časopisa "Journal of The American Heart Association".
NEW YORK, 31. listopada (Hina/Reuters) - Velika količina vlaknaste hrane može biti učinkovita pri gubitku suvišnih kilograma, snižavanju krvnog tlaka i uklanjanju drugih rizičnih čimbenika za srčane bolesti, pokazalo je opsežno istraživanje opisano u najnovijem broju časopisa "Journal of The American Heart Association". #L# Zapravo, "vlakna možda imaju veću ulogu u izračunavanju opasnosti od kardiovaskularnih bolesti nego unos zasićenih masti", izvješćuje skupina istraživača na čelu s dr. Davidom S. Ludwigom iz bostonske Dječje bolnice. Prehrambena vlakna - iz voća, povrća i integralnih žitarica - u probavnom traktu većinom ostaju neprobavljena. Ipak, znanstvenici pretpostavljaju da vlakna usporavaju prolazak hrane kroz želudac, smanjujući tako njezinu apsorpciju i održavajući inzulin na niskoj ili umjerenoj razini. Dr. Ludwig i njegovi suradnici ispitali su način prehrane i opasnost od kardiovaskularnih bolesti na 2900 osoba u dobi između 18 i 30 godina. Otkrili su da je prehrana bogata vlaknima povezana sa sniženom "razinom inzulina i drugim rizičnim čimbenicima za kardiovaskularne bolesti u mladih odraslih osoba". "Ispitanici koji su u organizam unosili najviše vlakana imali su manju tjelesnu težinu od onih koji su jeli najmanje vlaknaste hrane", pišu istraživači. Visok unos vlakana povezan je i sa sniženim krvnim tlakom, naročito u Bijelaca. Dr. Ludwig i suradnici pretpostavljaju da je unos vlaknastih tvari u organizam koristan za zdravlje uglavnom zato što te tvari smanjuju lučenje inzulina. Visoka razina inzulina povezana je s povećanom apsorpcijom masti, visokim krvnim tlakom i drugim rizičnim čimbenicima za srčane bolesti. Dr. Alice Lichtenstein, članica Odbora za prehranu Američke udruge kardiologa (AHA), ističe da su otkrića "u skladu s uputama AHA o prehrani zdravoj za srce". Preporučuje se, naime, najmanje 25 do 30 grama vlakana na dan. Dr. Lichtenstein tvrdi da rezultati ispitivanja ne potvrđuju izravnu uzročno-posljedičnu vezu između vlakana i zdravog srca. "Ispitanici koji su unosili najviše vlakana pušili su manje i vježbali više. Dakle, ne bismo smjeli zaključivati da će dodavanje pripravka koji sadržava vlakna bez zdravoga životnog stila smanjiti rizik", ističe dr. Lichtenstein. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙