FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TUNJEVINA POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU

NEW YORK, 28. listopada (Hina/Reuters) - Uključivanje tunjevine, lososa ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u dijetu za mršavljenje može pridonijeti gubitku težine i poboljšati opće zdravlje, izvješćuju australski istraživači.
NEW YORK, 28. listopada (Hina/Reuters) - Uključivanje tunjevine, lososa ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u dijetu za mršavljenje može pridonijeti gubitku težine i poboljšati opće zdravlje, izvješćuju australski istraživači. #L# Ribe koje žive u hladnoj vodi kao što su losos, tuna, bakalar i skuša bogate su omega-3 masnim kiselinama. Istraživanje pokazuje da omega-3 štiti od srčanih bolesti jer može sniziti krvni tlak i razinu kolesterola. Istraživanje je trajalo četiri mjeseca, a u njemu je sudjelovalo 69 debelih muškaraca i žena liječenih zbog povišenog krvnog tlaka. Oni sudionici koji su svaki dan pojeli porciju ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u okviru reduktivne dijete smršavili su, a uz to su im se smanjili razina kolesterola i faktor rizika za pojavu dijabetesa. "Ovaj pristup prehrani korisniji je nego samo prehrana ribom ili samo reduktivna dijeta", izvješćuju voditelj istraživanja Trevor A. Mori sa Sveučilišta Zapadne Australije i kolege u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition". Istraživači ističu da je kod sudionika u istraživanju koji su ribu jeli jednom dnevno primijećen najveći pad masnoće u krvi koja povećava opasnost od srčanih bolesti, ali i najveći porast kolesterola HDL - odnosno "dobrog" kolesterola koji je povezan sa sniženim rizikom od bolesti koronarnih arterija. Autori istraživanja ističu da pripravci ribljeg ulja koji se mogu kupiti u ljekarnama i prodavaonicama zdrave hrane predstavljaju drugu mogućnost za one koji ne vole ribu. "Ipak, uključivanje ribe u svakodnevnu prehranu ima veću prehrambenu korist jer se usporedno s povećanjem količine ribe vjerojatno smanjuje konzumacija mesa što rezultira smanjenim unosom zasićenih masnih kiselina te ukupnim unosom masti", zaključuju. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙