NEW YORK, 28. listopada (Hina/Reuters) - Uključivanje tunjevine, lososa ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u dijetu za mršavljenje može pridonijeti gubitku težine i poboljšati opće zdravlje, izvješćuju australski
istraživači.
NEW YORK, 28. listopada (Hina/Reuters) - Uključivanje tunjevine,
lososa ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u dijetu za
mršavljenje može pridonijeti gubitku težine i poboljšati opće
zdravlje, izvješćuju australski istraživači. #L#
Ribe koje žive u hladnoj vodi kao što su losos, tuna, bakalar i skuša
bogate su omega-3 masnim kiselinama. Istraživanje pokazuje da
omega-3 štiti od srčanih bolesti jer može sniziti krvni tlak i
razinu kolesterola.
Istraživanje je trajalo četiri mjeseca, a u njemu je sudjelovalo 69
debelih muškaraca i žena liječenih zbog povišenog krvnog tlaka. Oni
sudionici koji su svaki dan pojeli porciju ribe bogate omega-3
masnim kiselinama u okviru reduktivne dijete smršavili su, a uz to
su im se smanjili razina kolesterola i faktor rizika za pojavu
dijabetesa.
"Ovaj pristup prehrani korisniji je nego samo prehrana ribom ili
samo reduktivna dijeta", izvješćuju voditelj istraživanja Trevor
A. Mori sa Sveučilišta Zapadne Australije i kolege u časopisu
"American Journal of Clinical Nutrition".
Istraživači ističu da je kod sudionika u istraživanju koji su ribu
jeli jednom dnevno primijećen najveći pad masnoće u krvi koja
povećava opasnost od srčanih bolesti, ali i najveći porast
kolesterola HDL - odnosno "dobrog" kolesterola koji je povezan sa
sniženim rizikom od bolesti koronarnih arterija.
Autori istraživanja ističu da pripravci ribljeg ulja koji se mogu
kupiti u ljekarnama i prodavaonicama zdrave hrane predstavljaju
drugu mogućnost za one koji ne vole ribu. "Ipak, uključivanje ribe u
svakodnevnu prehranu ima veću prehrambenu korist jer se usporedno s
povećanjem količine ribe vjerojatno smanjuje konzumacija mesa što
rezultira smanjenim unosom zasićenih masnih kiselina te ukupnim
unosom masti", zaključuju.
(Hina) car dgk