FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: MASNOĆU NE IZBJEGAVAJTE POTPUNO

WASHINGTON, 16. rujna (Hina/Reuters) - Upozorenja da moramo izbjegavati masnoću u prehrani korisna su, ali ne bismo smjeli pretjerati i iz prehrane izbaciti korisne masnoće, izvijestila je Američka kardiološka udruga.
WASHINGTON, 16. rujna (Hina/Reuters) - Upozorenja da moramo izbjegavati masnoću u prehrani korisna su, ali ne bismo smjeli pretjerati i iz prehrane izbaciti korisne masnoće, izvijestila je Američka kardiološka udruga. #L# Predstavnici udruge ponovili su preporuku da se izbjegavaju masti životinjskoga podrijetla, poput maslaca, ali tvrde da su mnoga biljna ulja, poput maslinova, korisna su za srce. "Prijašnja istraživanja mediteranski su tip prehrane povezala s manjom opasnosti od srčanih bolesti. Ta je prehrana bogata jednostavnim nezasićenim mastima, osobito maslinovim uljem", rekla je nutricionistkinja Penny Kris-Etherton, članica Odbora za prehranu Američke kardiološke udruge. Zasićenih masti ima u mesu, maslacu i nekim biljnim uljima kao što je palmino ulje. Među takozvanim dobrim mastima, jednostavnih nezasićenih masti ima mnogo u maslinovu ulju, kao i u avokadu, orasima i kikirikiju, dok složenih nezasićenih masti ima u kukuruzu, sojinu ulju i sjemenkama. Izvješćujući u časopisu "Circulation", Penny Kris-Etherton je primijetila da mnogi ljudi koji pokušavaju smanjiti unos masti u prehrani počinju jesti prerađene ugljikohidrate, poput bijeloga brašna ili šećera koji mogu promijeniti ravnotežu kolesterola u tijelu. Postoje tri vrste kolesterola - "dobar" odnosno vrlo gust lipoprotein, koji udaljava mast od arterijskih stijenki i "loš" kolesterol koji arterije oblaže mašću te trigliceridi koje se isto tako smatra "lošima". Prehrana bogata prerađenim ugljikohidratima može smanjiti razinu dobrog kolesterola i povećati razinu triglicerida, upozorila je Penny Kris-Etherton. Američka kardiološka udruga i drugi stručnjaci preporučuju izbjegavanje slatkih prerađenih prehrambenih proizvoda s, navodno, malo masnoće i preporučuju uzimanje cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća. Uključivanje korisnih masnoća u takvu prehranu može smanjiti opasnost od srčanih bolesti, napomenula je Penny Kris-Etherton. "Neka su istraživanjima pokazala da te jednostavne i složene nezasićene masti mogu krvne pločice (sastojke krvi zadužene za zgrušavanje) - učiniti manje ljepljivima i podložnima stvaranju ugrušaka. Jednostavne nezasićene masne kiseline mogu pridonijeti rastapanju već nastalih ugrušaka", dodala je. Po nekim istraživanjima, prehrana bogatija jednostavnim ili složenim nezasićenim mastima može pomoći u kontroli razine kolesterola u krvi osoba oboljelih od dijabetesa tipa II. Takve se masti, ipak, ne bi smjelo konzumirati neumjereno jer su jednako kalorične kao i zasićene masti i jako debljaju. No mala količina u prehrani je korisna, rekla je Penny Kris-Etherton. Američka kardiološka udruga preporučuje da dnevni unos kalorija iz masti ne prelazi 30 posto ukupnog unosa kalorija. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙