NEW YORK, 16. rujna (Hina/Reuters) - Povećanje dnevne doze pripravaka kalcija ili hrane bogate kalcijem može smanjiti opasnost od moždane kapi žena, izvješćuju znanstvenici.
NEW YORK, 16. rujna (Hina/Reuters) - Povećanje dnevne doze
pripravaka kalcija ili hrane bogate kalcijem može smanjiti
opasnost od moždane kapi žena, izvješćuju znanstvenici. #L#
Kad je posrijedi unos kalcija, za zdravlje nije korisno "samo
mlijeko, nego i jogurt, tvrdi sir i sladoled", misle dr. Hiroyas Iso
i njegovi suradnici iz bolnice "Brigham and Women's Hospital" i s
Medicinskog fakulteta sveučilišta "Harvard" u Bostonu. Njihova
otkrića objavljena su u časopisu "Stroke" Američke kardiološke
udruge.
Više od 86.000 žena koje sudjeluju u istraživanju 1980. godine je
ispunilo podrobne upitnike o prehrani. Kad je počelo ispitivanje te
su žene bile u dobi od 34 do 59 godina. Kako bi odredili učestalost
moždane kapi među sudionicama, istraživači su skupinu pratili 14
godina.
Istraživači tvrde da povećanje unosa hrane bogate kalcijem ili
kalcija u obliku pripravaka smanjuje opasnost od moždane kapi, čak
i kad se u obzir uzmu visok tlak i drugi kardiovaskularni faktori
rizika.
Najveća vjerojatnost smanjenja opasnosti od moždanog udara
primijećena je u skupini žena koje su uzimale 400 mg kalcija dnevno
ili više. Istraživači, ipak, naglašavaju da "više od 600 mg kalcija
dnevno ne smanjuje dodatno opasnost od moždane kapi."
Autori pretpostavljaju da kalcij može smanjiti opasnost od moždane
kapi jer smanjuje razinu kolesterola, odnosno sprječava stvaranje
opasnih ugrušaka.
Druge dvije hranjive tvari - magnezij i kalij - čini se, ne smanjuju
bitno opasnost od moždane kapi. Ipak, istraživači ne isključuju
mogućnost koristi magnezija ili kalija u slučaju ishemijske kapi
jer su, ističu, nekim prijašnjim istraživanjima otkrivene takve
veze.
(Hina) car dgk