FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAPOSLENI AMERIKANCI JEDU ZDRAVIJE ZAHVALJUJUĆI POSEBNOM

NEW YORK, 13. rujna (Hina/Reuters) - Zahvaljujući posebnom programu poduke zaposlenika o zdravoj prehrani, službenici jedu sve više voća i povrća, pokazalo je ispitivanje provedeno u SAD-u.
NEW YORK, 13. rujna (Hina/Reuters) - Zahvaljujući posebnom programu poduke zaposlenika o zdravoj prehrani, službenici jedu sve više voća i povrća, pokazalo je ispitivanje provedeno u SAD-u. #L# Zahvaljujući programu poduke, unos voća i povrća povećao se otprilike za jedan obrok na dan. No još je važnije to što je promjena prehrambenih navika trajala i nakon poduke, ističu istraživači pod vodstvom dr. Davida B. Bullera iz Centra za istraživanje raka u Denveru, koji su svoja otkrića opisali u "Journal of the National Cancer Institute". Američki Državni institut za rak preporučuje svim Amerikancima najmanje pet obroka voća i povrća na dan kako bi smanjili mogućnost obolijevanja od raka. Ipak, ne drže se svi tih preporuka, a nezdrave prehrambene navike sporo se mijenjaju. Nedavna su istraživanja pokazala da radno mjesto može biti pogodno za promjene prehrambenih navika. Buller i njegovi suradnici prikupili su podatke o navikama 2100 službenika u Tucsonu i Phoenixu, koji su zatim uključeni u 18- mjesečni program kojemu je svrha bila povećati unos voća i povrća. Poruke o tome koliko je voće i povrće zdravo zaposlenici su dobivali uglavnom u uredskoj pošti, a u kantinama su organizirane promocije i predavanja. Program je postigao željeni učinak. Radnici su u prosjeku dodali još jedan obrok voća i povrća svakodnevnom jelovniku. To je trajalo još najmanje šest mjeseci nakon poduke - što pokazuje da promjena prehrambenih navika može biti i dugoročna. Istraživači, međutim, upozoravaju da pozitivne promjene prehrambenih navika "ne moraju trajati vječno te da su potrebne nove strategije kojima će se produljiti". Ipak, čak i malo povećanje unosa zdrave hrane može smanjiti broj oboljelih od raka, a slične promjene prehrambenih navika morale bi, pišu autori studije, znatno utjecati na opće zdravlje stanovništva. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙