NEW YORK, 13. rujna (Hina/Reuters) - Zahvaljujući posebnom programu poduke zaposlenika o zdravoj prehrani, službenici jedu sve više voća i povrća, pokazalo je ispitivanje provedeno u SAD-u.
NEW YORK, 13. rujna (Hina/Reuters) - Zahvaljujući posebnom
programu poduke zaposlenika o zdravoj prehrani, službenici jedu
sve više voća i povrća, pokazalo je ispitivanje provedeno u SAD-u.
#L#
Zahvaljujući programu poduke, unos voća i povrća povećao se
otprilike za jedan obrok na dan. No još je važnije to što je promjena
prehrambenih navika trajala i nakon poduke, ističu istraživači pod
vodstvom dr. Davida B. Bullera iz Centra za istraživanje raka u
Denveru, koji su svoja otkrića opisali u "Journal of the National
Cancer Institute".
Američki Državni institut za rak preporučuje svim Amerikancima
najmanje pet obroka voća i povrća na dan kako bi smanjili mogućnost
obolijevanja od raka.
Ipak, ne drže se svi tih preporuka, a nezdrave prehrambene navike
sporo se mijenjaju. Nedavna su istraživanja pokazala da radno
mjesto može biti pogodno za promjene prehrambenih navika.
Buller i njegovi suradnici prikupili su podatke o navikama 2100
službenika u Tucsonu i Phoenixu, koji su zatim uključeni u 18-
mjesečni program kojemu je svrha bila povećati unos voća i povrća.
Poruke o tome koliko je voće i povrće zdravo zaposlenici su dobivali
uglavnom u uredskoj pošti, a u kantinama su organizirane promocije
i predavanja.
Program je postigao željeni učinak. Radnici su u prosjeku dodali
još jedan obrok voća i povrća svakodnevnom jelovniku. To je trajalo
još najmanje šest mjeseci nakon poduke - što pokazuje da promjena
prehrambenih navika može biti i dugoročna.
Istraživači, međutim, upozoravaju da pozitivne promjene
prehrambenih navika "ne moraju trajati vječno te da su potrebne
nove strategije kojima će se produljiti".
Ipak, čak i malo povećanje unosa zdrave hrane može smanjiti broj
oboljelih od raka, a slične promjene prehrambenih navika morale bi,
pišu autori studije, znatno utjecati na opće zdravlje
stanovništva.
(Hina) dgk dgk