WASHINGTON, 6. srpnja (Hina/AP) - Zaobilazite dio trgovine u kojem su mliječni proizvodi, izbjegavate brokulu i zeleno povrće, ignorirate narančin sok obogaćen kalcijem. Zapitate li se ikad jesu li vaše kosti slabe?
WASHINGTON, 6. srpnja (Hina/AP) - Zaobilazite dio trgovine u kojem
su mliječni proizvodi, izbjegavate brokulu i zeleno povrće,
ignorirate narančin sok obogaćen kalcijem. Zapitate li se ikad jesu
li vaše kosti slabe? #L#
Amerikanci se suočavaju s, kako to kažu stručnjaci, velikim manjkom
kalcija u prehrani. Sve počinje još u djetinjstvu, kad djeca brzo
nauče piti "colu" i druge zašećerene "voćne napitke" umjesto
mlijeka - jedan je zgroženi nutricionist primijetio da čak i neke
bočice napitaka za bebe nose ove natpise.
Kalcij je glasovit po tome što izgrađuje jake kosti i zube. No taj
svestrani mineral može imati i druge važne uloge, kao što je
snižavanje krvnog tlaka ili sprječavanje raka debelog crijeva.
"Nije bitko tko ste - još od najranijeg djetinjstva nitko od nas ne
unosi dovoljno kalcija u svoj organizam", upozorila je profesorica
nutricionistike na Sveučilištu u Coloradu Susan Johnson.
"SAD trebaju opsežan nacionalni plan kojim bi se poboljšao unos
kalcija u Amerikanaca", kazao je dr. Robert Heaney sa Sveučilišta
"Creighton" svojim kolegama, stručnjacima koji se bave kalcijem na
sastanku na kojem se raspravljalo o tome kako povećati unos
kalcija.
Američka je vlada pokrenula dvije nove kampanje za povećanje
konzumacije kalcija u djece i adolescenata - a u toj se dobi kosti
najbrže izgrađuju - no, kako bismo povećali unos kalcija, moramo
znati zašto je važan i u kojoj ga hrani ima.
Ako ne unosite dovoljno kalcija u organizam, tijelo izlučuje
mineral iz kostiju i tako ih s vremenom slabi. Deset milijuna
Amerikanaca, uglavnom žena, boluje od osteoporoze.
No, istraživači upozoravaju da kalcij nije koristan samo za
izgradnju kostiju. Prehrana siromašna kalcijem povećava opasnost
od visokoga krvnog tlaka. Povećanje kalcija u prehrani u pacijenata
u kojih postoji rizik od raka debelog crijeva znatno smanjuje rizik
od tumora. Kalcij, čini se, čak ublažava i simptome PMS-a.
Koliko je kalcija potrebno? Medicinski institut odredio je 1000
miligrama kao prikladnu količinu za većinu odraslih osoba.
Adolescentima je potrebno više, 1.300 miligrama, jer njihove kosti
rastu vrlo brzo.
Potreba se mijenja ovisno o godinama - 500 miligrama dnevno za
dojenčad; 800 miligrama za djecu u dobi između 4 i 8 godina; 1200
miligrama za ljude starije od 50 godina.
U prosjeku, mliječni proizvodi kao što su jogurt, mlijeko i
punomasni sir sadrže najviše kalcija. Za većinu djece, nekoliko
čaša mlijeka dnevno podmiruje potrebe.
Vaše dijete voli samo čokoladno mlijeko? Ništa zato. Kakvo god
mlijeko bilo - čokoladno, obrano, s malo mliječne masti ili obično -
razina kalcija uvijek je ista: oko 300 miligrama.
No, postoje i mnogi drugi izvori kalcija. Čaša narančina soka
obogaćenog kalcijem sadrži istu količinu kalcija kao i čaša
mlijeka.
Drugi izvori kalcija ne sadrže ga u istim količinama kao mliječni
proizvodi, no mogu pomoći: lisnato povrće tamne boje, brokula,
soja, konzervirani losos.
Možda jedete kalcij, a da to i ne znate: kriška pizze od sira, npr.,
ima 220 miligrama. Šaka badema 100.
I pripravci kalcija mogu pomoći, no stručnjaci se slažu da je kalcij
iz hrane najbolji jer se u hrani ima i drugih bitnih hranjivih
tvari.
Pripravke koristite "kao nadopunu inače dobroj prehrani",
savjetuje Heaney. "Oni nisu zamjena za dobru prehranu."
No, sam kalcij nije dovoljan. Odgovarajuće količine vitamina D -
koji se stvara izlaganjem suncu, iz određenih vrsta hrane kao što su
mlijeko i žitarice, ili iz pripravaka - tijelu pomažu apsorbirati
kalcija. Ali, visokoproteinska prehrana može omesti apsorpciju
kalcija.
(Hina) car dgk