LONDON, 7. lipnja (Hina/Reuters) - Kuhano povrće bolje štiti od srčanih bolesti i raka nego sirovo, piše "New Scientist".
LONDON, 7. lipnja (Hina/Reuters) - Kuhano povrće bolje štiti od
srčanih bolesti i raka nego sirovo, piše "New Scientist". #L#
Karotenoidi, sastojci povrća koji štite od kemikalija koje mogu
oštetiti stanice i izazvati bolest, lakše se apsorbiraju iz kuhanog
povrća.
"Iz sirove mrkve apsorbira se tri do četiri posto karotenoida, ali
iz skuhane i izgnječene apsorbira se četiri do pet puta više",
ističe Sue Southon iz Instituta za ispitivanje hrane u Engleskoj.
"Apsorpcija karotenoida u tijelu otežana je zbog strukture hrane,
posebice one koja ima stanice čvrstih stijenki, poput mrkve.
Kuhanje olakšava njihovo oslobađanje."
U mrkvi ima obilje karotenoida, a možemo ih pronaći i u zelenom i
nekom žutom povrću te u rajčicama i lubenicama.
(Hina) dgk dgk