FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BORBI PROTIV RAKA BOLJE JE KUHANO POVRĆE

LONDON, 7. lipnja (Hina/Reuters) - Kuhano povrće bolje štiti od srčanih bolesti i raka nego sirovo, piše "New Scientist".
LONDON, 7. lipnja (Hina/Reuters) - Kuhano povrće bolje štiti od srčanih bolesti i raka nego sirovo, piše "New Scientist". #L# Karotenoidi, sastojci povrća koji štite od kemikalija koje mogu oštetiti stanice i izazvati bolest, lakše se apsorbiraju iz kuhanog povrća. "Iz sirove mrkve apsorbira se tri do četiri posto karotenoida, ali iz skuhane i izgnječene apsorbira se četiri do pet puta više", ističe Sue Southon iz Instituta za ispitivanje hrane u Engleskoj. "Apsorpcija karotenoida u tijelu otežana je zbog strukture hrane, posebice one koja ima stanice čvrstih stijenki, poput mrkve. Kuhanje olakšava njihovo oslobađanje." U mrkvi ima obilje karotenoida, a možemo ih pronaći i u zelenom i nekom žutom povrću te u rajčicama i lubenicama. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙