FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVINJA KOJA PATI NE DAJE DOBAR PRŠUT

PAZIN, 27. svibnja (Hina) - Velika je zabluda misliti da tajna dobrog pršuta počiva isključivo u postupku obrade i sušenja svinjskih butova. Svinja koja je patila ne daje vrhunski pršut. Sa svinjom ponekad treba i razgovarati, izjavio je dobitnik Vinistrine zlatne medalje za "istarski pršut" Željko Tominić iz Rujavca kod Pazina za ONL.
PAZIN, 27. svibnja (Hina) - Velika je zabluda misliti da tajna dobrog pršuta počiva isključivo u postupku obrade i sušenja svinjskih butova. Svinja koja je patila ne daje vrhunski pršut. Sa svinjom ponekad treba i razgovarati, izjavio je dobitnik Vinistrine zlatne medalje za "istarski pršut" Željko Tominić iz Rujavca kod Pazina za ONL. #L# Samo pršut svinja othranjenih na "human i prirodan način" može se smatrati autentičnim istarskim proizvodom - prenosi Tominićeve riječi autorica napisao "istarskom pršutu" N. Valerjev. Ako se krmača nije zdravo i prirodno hranila, ako nije omirisala istarski zrak i kušala ječam i lucerku, ako je za života patila i bila maltretirana, njezino meso nije za dobar pršut. Osim zdrave ishrane Tominić svojim krmačama osigurava i stanovanje u besprijekornim uvjetima - imaju posebnu odaju za spavanje, posebnu za tovljenje, te malo dvorište za razgibavanje. U usporedbi s drugima "istarski pršut" ima nekoliko izrazitih osobitosti. U postupku sušenja ne dimi se, nema kože i špeka. Na sušenje odlazi nakon suhog soljenja i paprenja, a posebnu aromu razvija uslijed dugotrajnog zrenja - više od godinu dana. Zanimljivo je da je "istarski pršut" najteži među pršutima današnjice. Samo ako poštuješ životinju ona će ti to vratiti, veli pršutar iz Rujavca. (Hina) ld ld

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙