FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gdje je nestao kontinentalni turizam?

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine dobila je u četvrtak pohvale vladajućih HDZ-ovih zastupnika, ne i oporbe koja se pita gdje je u njoj ''nestao'' kontinentalni turizam, posebno Slavonija?

Strategija ima 158 stranica, a Slavonija se spominje samo dva puta i to u kontekstu zagađenja zraka, što je skandalozno, rekli su Mostovi Nikola Grmoja i Marin Miletić.  

U strategiji se, kaže Damir Bajs (NZ), puno puta spominje primorska Hrvatska, ali gotovo ništa se ne kaže o kontinentu, ne samo o Slavoniji, nego i o Bilogori.

Ministrica: Uključene su sve regije 

Ministrica turizma Nikolina Brnjac istaknula je da se u Strategiji govori o održivom turizmu za sve regije, da se spominje i kontinent i sve hrvatske regije su uključene.

Najveća ulaganja su u turizam na kontinentu kako bi se mogao razvijati cjelogodišnji turizam, rekla je i naglasila da je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) osigurano 2, 2 milijarde kuna upravo za razvoj turizma na kontinentu, zdravstvenog kulturnog, aktivnog, sportskog.

Oporba je upozorila i na druge probleme hrvatskog turizma, poput sive ekonomije, previsokih nameta.

Grčić: Siva ekonomija i strani vlasnici nekretnina

Ako uspijete riješiti sivu ekonomiju, moći ćete smanjiti poreze na turistički sektor, kaže Branko Grčić (SDP) kojeg zanima i kako će se riješiti ''enorman rast'' broja stranih vlasnika nekretnina koji svoje goste prijavljuju kao rodbinu?

Marin Lerotić (IDS) ocijenio je da imamo previše nameta u turizmu i da su previsoki, pita i hoće li porez na ekstra profit negativno utjecati na potencijalne investitore?

Ministrica na ta pitanja nije izravno odgovorila, no podsjetila je kako je unatrag pet godina provedeno pet krugova porezne reforme koji su bili pozitivni i za građane i za gospodarstvo.

Uršu Raukar Gamulin (ZLB) zanimalo je kako će se osigurati da se na regionalnoj razini prostorni planovi usklade s okolišnim imperativima? U Istri se planira 19 golf igrališta, a paralelno imamo velike redukcije vode, precizirala je.

HDZ-ovi zastupnici hvale Strategiju, ističu da je ona dobra osnova za dugoročni razvoj održivog turizma u cijeloj državi.

Kliman: Prigovori oporbe već sublimirani u Strategiji

Svi prigovori oporbe sublimirani su u Strategiji, kaže Antun Kliman i tumači da je taj dokument ''trasiranje'' puta za dokumente koji slijede, a koji će u ''pravi život'' implementirati sve što je Strategija prepoznala.

Ministrica je potvrdila da se radi na nacionalnom akcijskom planu i očekuje da će početkom iduće godine biti dostupan javnosti.

Naglašava da su digitalizacija i zelena tranzicija važni segmenti zatupljeni kroz Strategiju i NPOO, i glavni uvjeti za dobivanje bespovratnih sredstava, da se vodi se računa o energetskoj učinkovitosti.  

Ekološki kriterij se proteže kroz sva četiri cilja Strategije, sektor koji se neće okrenuti učinkovitosti, neće biti konkurentan, rekla je Marijana Balić koja je podsjetila da će turizam sve više biti pogođen klimatskim promjenama, da ih i sam potiče, te upitala što se kani učiniti da se negativni učinci smanje?

Put do održivog turizma neće biti jednostavan, ali u suradnji svih možemo  krenuti u dobrom smjeru, naglasila je ministrica.

Tomislavu Okroši, koji se zanimao za jačanje ljudskih potencijala, rekla je da nedostatak radne snage nije problem samo u turizmu, i samo u Hrvatskoj.

Nije problem samo u broju nego i adekvatnom obrazovanju, radi se analiza tržišta rada, rekla je ministrica Brnjac i najavila deset novih obrazovnih programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙