FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan za smanjenje otpada u riječkom "Riperaju"

RIJEKA, 21. studenoga 2022. (Hina) – Riječko Komunalno društvo ''Čistoća'' najavilo je Festival ''Novo vrijeme za stare stvari 2.'', na kojemu će se od 22. do 26. studenoga u gradskoj radionici ''Riperaju'' obilježiti ovogodišnji Europski tjedan za smanjenje otpada.

Iz ''Čistoće'' ističu da im je cilj obilježiti ovogodišnji Europski tjedan za smanjenje otpada ponajprije podizanjem svijesti o utjecaju koje otpadni tekstil ima na okoliš.

Edukativnim radionicama prenamjene tekstila i buvljakom rabljene odjeće nastojat će potaknuti sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe odjeće i tekstila.

U sklopu Festivala bit će održana edukativna i kreativna radionica za djecu o izradi lutaka od tekstila.

Učenici će učiti kako od starog tekstila izraditi ukrasne zvjezdice, a najavljena je i radionica izrade vrećica za darove od starog tekstila.

Posljednjeg dana Festivala u "Riperaju" će biti ''Veseljak Buvljak'', na kojemu će zainteresirani moći razgledati i kupiti second-hand odjeću.

Europski tjedan za smanjenje otpada je najveća europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 19. do 27. studenoga. Glavna tema je "Kružni i održivi tekstil''.

Na sudjelovanje se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva do građana, a cilj je podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom.

Mjesto održavanja festivala u Rijeci je "Riperaj", gradska radionica ''Čistoće'' za besplatne popravke, koja radi cijele godine.

"Riperaj" je osnovan u listopadu 2019., a do danas je u njemu popravljeno više od 4000 predmeta te je održano više od 70 radionica o sprečavanju nastanka otpada i ponovnoj uporabi u svakodnevnom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙