FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 10. srpnja 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) usvojit će posljednja tri pravna akta o pridruživanju Hrvatske europodručju s prvim danom sljedeće godine, češko predsjedništvo u Pragu organizira niz neformalnih ministarskih sastanaka.

Ministri financija država članica u utorak će usvojiti odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica. Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro.

Češko predsjedništvo organizira sljedeći tjedan niz neformalnih ministarskih sastanaka. U ponedjeljak se sastaju ministri unutarnjih poslova, u utorak ministri pravosuđa. U utorak će se okupiti i ministri okoliša, a u četvrtak i petak ministri za europske poslove.

 Češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan rekao je da će ministri unutarnjih poslova, između ostaloga, raspravljati o proširenju šengenskog prostora.

 Potkraj prošlog mjeseca Vijeće EU-a je uputilo u Europski parlament nacrt odluke o ulasku Hrvatske u šengen. Procedura zahtijeva da se prije konačne odluke zatraži mišljenje Europskog parlamenta. Očekuje se da će to mišljenje biti usvojeno najesen, najvjerojatnije u listopadu i nakon toga bi Vijeće moglo donijeti konačnu odluku.

 Češko predsjedništvo želi otvoriti raspravu o primanju Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor, koje već desetak godina čekaju na odluku, iako je Komisija ocijenila da ispunjavaju sve kriterije.

 Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu. Očekuje se da će Odbor za industriju, istraživanje i energiju usvojiti svoje stajalište o nacrtu dva zakona koja su dio klimatskog paketa “Spremni za 55 posto”.

 Sljedeći tjedan započet će pregovori između Vijeća i Parlamenta o dva zakona iz klimatskog paketa, o uvođenju mehanizma za prilagodbu ugljika na granicama i reformi sustava EU-a  za trgovanje emisijama.

 Odbor za građanske slobode usvojit će izvješće o sustavnim prijetnjama za vrijednosti EU-a u Mađarskoj. U izvješću će zastupnici pozvati Vijeće da ne odgađa djelovati protiv Mađarske jer će u suprotnom i samo prekršiti zakone EU-a.

U srijedu će Komisija objaviti godišnje izvješće o vladavini prava u svim državama članicama. Riječ je novom instrumentu koji treba imati preventivnu ulogu i pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju problema koji se pojavljuju u području vladavine prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙