FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 28. veljače 2022. (Hina) - Ruska agresija na Ukrajinu i sigurnosna kriza u Europi i sljedeći tjedan bit će glavna tema u Europskoj uniji.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell sazvao je za nedjelju navečer virtualni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a kako bi usvojili nove mjere potpore Ukrajine koju je napala Rusija.

“Predložit ću paket hitne pomoći za ukrajinske oružane snage kako bi ih podržali u njihovoj herojskoj borbi”, objavio je Borrell na Twitteru.

Već za nedjelju popodne sazvan je izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova koji će razgovarati o situaciji u Ukrajini. Ministri će razgovarati o humanitarnoj pomoći Ukrajini, primanju izbjeglica, upravljanju granicama, sigurnosnim izazovima i sprječavanju hibridnih prijetnji.

U utorak će zastupnici Europskog parlamenta na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu razgovarati o odgovoru EU-a na rusku agresiju na Ukrajinu, uključujući i sankcije koje je Vijeće do sada usvojilo protiv Rusije. Zastupnici će također izglasati rezoluciju u kojoj se oštro osuđuje Rusija i traži od nje obustava napada na Ukrajinu.

Zastupnici će također razgovarati o utjecaju ruske agresije na poljoprivredno tržište EU-a, gospodarstvo i trgovinu.

U ponedjeljak se sastaje Vijeće za energiju koje će razgovarati o stanju na energetskom tržištu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Europska komisija trebala bi sljedeći tjedan objaviti akcijski plan za dostupnu, sigurnu i održivu energiju, zatim smjernice za fiskalnu politiku 2023. te europski model rast u pravcu zelene, digitalne i otporne ekonomije.

U ponedjeljak će o ratu u Ukrajini u Parizu razgovarati predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

U četvrtak i petak u Bruxellesu se održava redoviti sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa.

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će o stanju u šengenskom području i o političkom upravljanju njime. Održat će i raspravu o prijedlogu za izmjenu Zakonika o šengenskim granicama.

Nastojat će postići dogovor o zajedničkom stajalištu u vezi s predloženom uredbom Vijeća o mehanizmu evaluacije i praćenja šengenske pravne stečevine.

Ministri će također razgovarati o napretku u pregovorima u području azila i migracija.

Ministri  pravosuđa EU-a u petak će razgovarati o e-dokazima. Riječ je o digitalnim podacima koji se upotrebljavaju u istragama i progonu kaznenih djela.

Tijelima za kazneni progon nije uvijek jednostavno dobiti pristup e-dokazima jer su oni često pohranjeni u nekoj drugoj zemlji. Glavni je cilj novih pravila koje je predložila Komisija ubrzati dobivanje pristupa e-dokazima, bez obzira na to gdje se podaci nalaze.

Ministri će također raspravljati  o prijedlogu odluke Vijeća o govoru mržnje i zločinu iz mržnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙