FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 30. siječnja 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan na snagu stupa uredba po kojoj digitalne potvrde namijenjene za putovanja unutar EU-a vrijede devet mjeseci nakon primarnog cijepljenja, u Lilleu će se održati neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa, izaslanstvo Europskog parlamenta putuju u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev i istok zemlje.

 U utorak, 1. veljače stupa na snagu propis da digitalne covid potvrde vrijede 270 dana, odnosno devet mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

To znači da neće više vrijediti digitalne potvrde za one koji su dobili predviđene doze primarnog cijepljenja prije 1. svibnja prošle godine, a u međuvremenu nisu primili dodatnu, booster dozu.

Rok valjanosti digitalnih potvrda za one koje su primili booster dozu nije određen jer još uvijek nema dovoljno znanstvenih podataka koliko traje zaštita od dodatnog cijepljenja.

Onima koji su primili  booster dozu potvrde zasad vrijede neograničeno.

 Sljedeći tjedan u Bruxellesu nema službenih sastanaka ministarskih vijeća, a francusko predsjedništvo organizira u Lilleu neformalni sastanak Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe.

 U četvrtak se sastaju ministri unutarnjih poslova država članica koji na dnevnom redu imaju upravljanje krizama u Europi, radikalizaciju i naučene lekcije iz nedavnih događaja u Afganistanu i Bjelorusiji u pogledu upravljanja granicama i migracijama.

 U petak su na redu ministri pravosuđa koji će razgovarati o borbi protiv mržnje na internetu, o sustavu upozoravanja kod otmica djece te o priznavanju roditeljstva unutar Europske unije.

 Članovi vanjskopolitičkog odbora i pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta u nedjelju putuju u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev i istok zemlje kako bi prikupili informacije o trenutačnoj sigurnosnoj krizi i demonstrirali podršku Ukrajinu, na čijim su granicama Rusi nagomilali stotinu tisuća vojnika. Istodobno, u utorak mađarski premijer Viktor Orban putuje u Moskvu gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 Sljedeći tjedan Europski parlament radi u odborima u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙