FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 13. veljače 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan očekuje se odluka Suda EU-a o mehanizmu uvjetovanosti, u Bruxellesu se održava samit EU-Afrika, a u Strasbourgu plenarna sjednica Europskog parlamenta, dok će situacija oko Ukrajine i dalje biti u prvom planu.

 Sud EU-a najavio je da će u srijedu, 16. veljače donijeti presudu po tužbi Mađarske i Poljske protiv mehanizma koji povezuje poštovanje vladavine prava i isplatu sredstava iz europskih fondova.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načelâ vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. siječnja 2021.

 Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

 Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz europskog proračuna, obratile su se u ožujku prošle godine Sudu EU-a i zatražile njezino poništenje.

 Nezavisni odvjetnik Suda EU-a predložio je 2. prosinca prošle godine da Sud odbije tužbe Mađarske i Poljske protiv režima uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povrede vladavine prava.

 Mađarska i Poljska podnijele su pojedinačne tužbe Sudu Europske unije u kojima traže da se Uredba poništi. Njihovo pobijanje temelji se, među ostalim razlozima, na nepostojanju ili neprikladnosti pravne osnove odabrane za Uredbu, njezinoj neusklađenosti s Ugovorom o EU-u.

Mađarskoj i Poljskoj još nije odobren nacionalni plan za oporavak i otpornost iako su još prije nekoliko mjeseci predale svoje planove Europskoj komisiji.

 Isti dan, u srijedu popodne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta raspravljat će se o toj presudi. Najavljeno je sudjelovanje predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u toj raspravi.

 U četvrtak i petak u Bruxellesu se održava samit EU-Afrika, na kojem će se okupiti čelnici država članica Europske i Afričke unije. Cilj je sastanka pokrenuti ambiciozan paket ulaganja između Afrike i Europe, uzimajući pritom u obzir globalne izazove kao što su klimatske promjene i trenutačna zdravstvena kriza. Trebali bi razgovarati i o alatima i rješenjima za promicanje stabilnosti i sigurnosti putem obnovljene strukture za mir i sigurnost.

Prošli su tjedan predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i nekoliko povjerenika posjetili Senegal. Von der Leyen je najavila da Europa namjerava mobilizirati tijekom sljedećih nekoliko godina 150 milijardi eura privatnih i javnih investicija.

 Program Afrika-Europa prvi je regionalni plan u okviru  nove europske strategije povezivosti pod nazivom “Global Gateway”, kojim EU želi parirati kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.

Ta strategija  predviđa ulaganja do 300 milijardi eura javnih i privatnih sredstava u infrastrukturne projekte diljem svijeta do 2027. , a polovica bi bila namijenjena za Afriku.

 Od ponedjeljka do četvrtka u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Prva tri dana bit će izravno ili neizravno povezana sa stanjem na ukrajinskim granicama, gdje je Rusija nagomilala preko sto tisuća vojnika.

Zastupnici će s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom raspravljati o europskoj sigurnosti, ruskoj prijetnji Ukrajini i diplomatskim pokušajima na deeskalaciji. Zastupnici će raspravljati o dva izvješća o jačanju EU-a kao globalnog aktera u vanjskoj i sigurnosnoj politici te odobriti 1,2 milijarde eura makroekonomske pomoć Ukrajini.

 Zastupnici će u utorak raspravljati o mjerama i akcijama za borbu protiv raka u EU. U srijedu bi trebali izglasati preporuke posebnog odbora za borbu protiv raka, koje uključuju olakšavanje pristupa prekograničnoj zdravstvenoj skrbi i kliničkim ispitivanjima, učinkovitije rješavanje problema nedostatka lijekova protiv raka i osiguravanje jednakog pristupa inovativnim lijekovima i tretmanima.

U ponedjeljak će se u Parlamentu obilježiti 20. obljetnica uvođenja eura, nakon čega će zastupnici razgovarati s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde razgovarati o radu središnje banke i stanju gospodarstva EU-a.

U ponedjeljak i utorak njemački kancelar Olaf Scholz posjetit će Ukrajinu i Rusiju, dok se u Bruxellesu, u sjedištu NATO-a i institucijama EU-a nadaju da će glasna i koordinirana prijetnja sankcijama odvratiti ruskog predsjednika Vladimira Putina od mogućeg napada na Ukrajinu. U srijedu i četvrtak u Bruxellesu se sastaju ministri obrane NATO-a, čije članice šalju dodatne snage i oružje na istočne granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙