FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 19. prosinca 2021. (Hina) - Očekuje se da će sljedeći tjedan Europska komisija predložiti delegirani akt, koji bi između ostaloga, trebao definirati mogu li se ulaganja u nuklearnu energiju i prirodni plin smatrati zelenima, što je jedna od najvažniji ovogodišnjih odluka izvršnog tijela Europske unije.

U Komisiji nisu htjeli potvrditi da će s tim izići sljedeći tjedan, ali kažu da će se to dogoditi prije kraja ove godine. S obzirom na to da Komisija u srijedu ima svoj zadnji ovogodišnju sastanak u srijedu a između Božića i Nove godine u europskim institucijama se gotovo ništa ne događa, realno je očekivati da će se to dogoditi sljedeći tjedan.

 Taksonomija je u briselskom žargonu popis gospodarskih aktivnosti s kriterijima uspješnosti po kojima se određuje doprinose li te aktivnosti ispunjavanju ekoloških ciljeva zacrtanih u Zelenom planu.

Uredba o taksonomiji je delegirani akt, što znači da zemlje članice mogu blokirati njezino donošenje samo ako okupe kvalificiranu većinu, a to opet znači da ima velike izglede da bude prihvaćena jer je puno teže okupiti kvalificiranu većinu protiv nečega nego za nešto.

 Važnost te uredbe je u tome što će projekti koji zadovoljavaju kriterije taksonomije imati povoljnije financijske uvjete.  Cilj je da ulaganja u zelene tehnologije dobiju povoljnije zajmove na financijskim tržištima.

 Odluka koja se najviše iščekuje jest hoće li nuklearna energija biti definirana kao ekološki prihvatljiva. To podržava većina država članica, a najveći protivnici su Njemačka i Austrija, koje će teško okupiti dovoljno glasova za blokiranje delegiranog akta ako to bude predloženo.

 Također će biti zanimljivo kako će biti tretiran prirodni plin, koji je fosilno gorivo ali koje znatna manje zagađuje odnosu na druga fosilna goriva. Prethodna njemačka vlada bila je veliki zagovornik prirodnog plina kao energenta koji treba nadopunjavati energiju iz obnovljivih izvora, a pitanje je kako će se postaviti nova njemačka vlada u kojoj su Zeleni dio vladajuće koalicije.

 To je i osjetljivo geopolitičko pitanje jer ulaganja plinske elektrane mogu dodatno povećati ovisnost EU-a o ruskom plinu.

 Prema nekim izvorima Komisija priprema kompromis koji predviđa neka ograničenja i pravila oko kategorizacije plinske i nuklearne tehnologije. Tako bi prijedlog trebao uključiti klauzulu o postupnom napuštanju neučinkovitih plinskih elektrana, a kod nuklearne energije trebao bi se poticati razvoj  razvoj novih, čišćih reaktora te ažuriranje sigurnosti postojećih nuklearnih elektrana.  Ideja je da se nuklearna i energija i plin koriste kao most u prijelazu na obnovljive izvore energije.

 U ponedjeljak se održava zadnji ministarski sastanak ove godine. Sastaju se ministri za zaštitu okoliša kojima će biti predstavljeno izvješće o napretku u dogovorima oko klimatskog paketa “Spremni za 55 posto”. Taj paket uključuje reviziju sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, reviziju obvezujućih godišnjih smanjenja emisija stakleničkih plinova u državama članicama, reviziju uredbe o emisijama i uklanjanjima stakleničkih plinova iz korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva te reviziju  pravila za utvrđivanje standardnih vrijednosti emisija CO2 za nove osobne automobile i za nova laka gospodarska vozila.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙