FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 7. studenoga 2021.(Hina) - Sljedeći tjedan Europska komisija objavljuje jesenske ekonomske prognoze, a europski zastupnici okupit će se na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu, gdje se također održavaju tri ministarska sastanka.

Nakon proteklog tjedna, koji je zbog blagdana Svih svetih tradicionalno miran i bez ikakvih značajnijih događaja, sljedeći tjedan institucije EU-a ponovno su u punom pogonu.

U četvrtak će biti objavljene jesenske ekonomske prognoze u kojima Komisija iznosi makroekonomske procjene za EU i njezine članice.

U zadnjim ljetnim privremenim prognozama iz srpnja ove godine, predviđao se rast hrvatskog gospodarstva od 5,4 posto u ovoj godini, a za sljedeću 5,9 posto.

No, najnoviji makroekonomski pokazatelji ukazuju na to da će ove godine rast BDP-a biti znatno veći. Hrvatska vlada je napravila rebalans ovogodišnjeg proračuna temeljen na procjeni rasta od 9 posto, a posljednjih godina procjene vlade uvijek su bile manje od ostvarenih rezultata.

Stoga se očekuje da će i Komisija znatno povisiti rast hrvatskog BDP-a, koji bi se već ove godine trebalo vratiti na pretkriznu razinu iz 2019. godine. Ranije je Komisija prognozirala da će hrvatsko gospodarstvo dosegnuti pretkriznu razinu 2022. godine. Hrvatsko gospodarstvo je 2020. godine zbog pandemije koronavirusa imalo veliki pad od osam posto.

U utorak se u Bruxellesu sastaju ministri financija država članica EU-a.  Ministri će raspravljati o budućnosti fiskalne politike EU-a, rastu cijena energije i inflaciji.

Ministri zaduženi za trgovinu sastat će se u četvrtak u okviru Vijeća za vanjske poslove. Na dnevnom redu je rasprava o reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), pripreme za sljedeću ministarsku konferenciju WTO-a te trgovinski odnosi između EU-a i SAD-a.

U petak se održava još jedan sastanak ministara financija, ali ovaj put je posvećen isključivo proračunu EU-a za sljedeću godinu.

U srijedu i četvrtak u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta.

Zastupnici će, među ostalim, glasati o novom zakonu koji obvezuje multinacionalne kompanije da objavljuju koliki porez plaćaju u svakoj od članica EU-a, zatim o uspostavi Agencije za azil, koja će zamijeniti dosadašnji Europski potporni ured za azil. Nova agencija će imati veće ovlasti u promicanju suradnje među državama članicama po pitanju azila.

Zastupnici će u četvrtak predstaviti paket prijedloga mjera protiv akcija usmjerenih na ušutkavanje kritičkih glasova novinara, nevladinih organizacija, tzv. SLAPP tužbi.

U izvješću koje bi zastupnici trebali usvojiti, Europska komisija će biti pozvana da analizira najbolje prakse za suzbijanje SLAPP tužbi i predloži paket zakonodavnih mjera.

U srijedu će zastupnici raspravljati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o rezultatima samita održanog 21. i 22. listopada.

Zastupnici će u četvrtak glasati o rezoluciji u kojoj se osuđuje gotovo potpuna zabrana pobačaja u Poljskoj, koja je donesena prije godinu dana. 

U subotu su u Varšavi održani prosvjedi nakon smrti 30-godišnje trudnice, kojoj u 22. tjednu trudnoće nije bio dopušten abortus iako je ultrazvuk pokazivao malformacije ploda. Za njezinu smrt prosvjednici smatraju odgovornim vrlo restriktivni zakon o pobačaju.

U srijedu bi Europska komisija trebala predstaviti nacrt Strateškog kompasa, dokumenta usmjerenog na buduće razdoblje kojim se se želi osigurati zajedničko strateško usmjerenje u području sigurnosti i obrane Europske unije. Dokument bi trebao biti usvojen na proljeće sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙