FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 17. listopada 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava sastanak na vrhu čelnika država članica EU, zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a Europska komisija objavljuje izvješća o napretku zemalja aspirantica za članstvo u Uniji.

U četvrtak i petak u Bruxellesu se održava redoviti jesenski samit čelnika država članica. Jedna od važnijih tema je rasprava o rastu cijena energije u svijetu. Komisija smatra da je trenutačni rast cijena energije vjerojatno privremen. Očekuje se da će veleprodajne cijene energije ostati visoke tijekom ove zime i početi padati od travnja sljedeće godine. Ipak, očekuje se da će cijene ostati više od prosječnih cijena prošlih nekoliko godina.

Komisija je preporučila da države članice prioritet trebaju dati ciljanim mjerama za pomoć siromašnim kućanstvima i malim poduzećima, poput potpore siromašnijim stanovnicima u plaćanju računa za potrošenu energiju, privremenoj odgodi plaćanja, privremenim smanjivanjem poreza i trošarina.

Lideri EU-a također će razgovarati o situaciji s covidom-19, migracijama, vanjskim odnosima i digitalnoj agendi.

U utorak će zastupnici u Strasbourgu razgovarati o odluci poljskog ustavnog suda koji je proglasio da su neki dijelovi europskih ugovora nekompatibilni s poljskim ustavom, dovevši u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim. U raspravi će sudjelovati poljski premijer Mateusz Morawiecki i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Zastupnici će također razgovarati i aferi 'Pandora papers', koja je pokazala raširenu praksu skrivanja imovine  u offshore tvrtkama kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Zastupnici će tražiti hitne mjere kako bi se popunile rupe, koje omogućavaju pranje novca i utaju poreza.

Uoči klimatske konferencije u Glasgowu, zastupnici će tražiti brže djelovanje kako bi Europska unija ostala predvodnicom u borbi protiv klimatskih promjena.

Eurozastupnici će također predstaviti svoju strategiju Od polja do stola, odnosno svoje viđenje kako bi Europa trebala proizvoditi zdravu i visokokvalitetnu hranu na održiv način jamčeći sigurnost hrane, poštenu zaradu poljoprivrednika i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš.

U srijedu prijepodne, predstavnici slovenskog predsjedništva Vijećem EU-a i Komisija govorit će o očekivanjima od predstojećeg samita.

Predsjednik Europskog parlamenta i šefovi zastupničkih klubova odučit će u srijedu tko će biti ovogodišnji dobitnik nagrade Saharov za slobodu mišljenja.

U najuži izbor za tu nagradu ušli su skupina od 11 afganistanskih žena, aktivistica za ljudska prava, bolivijska političarka Jeanine Anez i ruski oporbeni aktivist Aleksej Navaljni.

U utorak će Europska komisija objaviti izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU. Ovogodišnji paket o proširenju objavljuje se u trenutku kada su u javnost procurile informacije da povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi favorizira Srbiju i odmaže Sjevernoj Makedoniji.

Portal Politico nedavno je objavio opsežan članak, u kojem se poziva na više neimenovanih dužnosnika europskih institucija i na analizu internih dokumenata, i u kojem teško optužuje mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije.

Politico navodi da su najbliži suradnici povjerenika Varhelyia, koje je osobno odabrao, pokušali izbrisati ili razvodniti kritike u službenim dokumentima o demokratskim nedostatcima u Srbiji.

U članku se ističe da Varhelyi ima nepravedan pristup i prema Sjevernoj Makedoniji, jer Orbanova vlada podržava nacionalno-konzervativnu oporbu u toj zemlji.

U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaju ministri vanjskih poslova država članica. Oni će raspravljati o stanju o Afganistanu, Tunisu, zapadnom Balkanu, klimatskoj diplomaciji, odnosima sa zemljama Istočnog partnerstva i sa zemljama Zaljeva.

U utorak se u Luxembourgu sastaje Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙