FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže postupno otvaranje za turizam, ali poziva na oprez

BRUXELLES, 13. svibnja 2020. (Hina) - Europska komisija je u srijedu predložila postupno ukidanje ograničenja za putovanja unutar EU-a kako bi se pomoglo turizmu, najteže pogođenom sektoru u koronakrizi, ali upozorava da ovo ljeto neće biti kao ranija, i poziva na oprez jer virus i dalje cirkulira.

 "Znamo koliko se Europljani vesele ljetu i putovanjima. Velika odricanja u proteklim mjesecima omogućit će oprezno i postupno otvaranje - za sada. Ali ukidanje ograničenja i turizam neće biti bez rizika sve dok virus cirkulira među nama", kazala je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Ona je upozorila kako treba zadržati oprez, fizičko distanciranje i stroge zdravstvene mjere kroz cijeli turistički i prometni eko-sistem kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri spriječilo ponovno izbijanje epidemije. "Nećemo dopustiti da se upropaste dosadašnji napori", kazala je Kyriakides. 
 Turizam čini oko 10 posto europskog BDP-a i predstavlja jedan od ključnih izvora prihoda i zapošljavanja u brojnim europskim regijama. U prosjeku, preko 260 milijuna Europljana, što je 62 posto stanovništva, barem jednom godišnje putuje na odmor u svoju ili neku drugu zemlju EU-a.
 Ljeto je ključna sezona za europski turizam, koji godišnje donosi prosječno oko 150 milijardi eura na razini EU-a.
 "Milijunima malih i srednjih poduzeća i obiteljima, turističkim agencijama prijeti stečaj i gubitak posla. Njima je potreban hitan povratak na posao", rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, dodajući da će ovogodišnja turistička sezona biti teška.

 Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager je izjavila da će ovo ljeto biti naročito teško za one turiste koje putuju na mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi i koji upravo zbog gužve odlaze na takva mjesta.
 "Bojim se da će za njih ovo ljeto biti iznimno teško", rekla je Vestager odgovarajući na pitanje novinara. 
 "Ova neće biti normalno ljeto, ali ako svi napravimo svoj dio posla, nećemo morati ostati kod kuće i propustiti ljeto", istaknula je Vestager.

 Komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali koje mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i u postupnom aktiviranju turističke djelatnosti nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije koronavirusa.
 Paket o turizmu i prometu koji je Komisija u srijedu objavila uključuje: strategiju za oporavak turizma ove godine i nakon nje, zajednički pristup za uspostavu slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutarnjim granicama EU-a na postupan i koordiniran način; okvir za postupnu uspostavu putničkog prometa s jamstvima na način da se zajamči sigurnost putnika i osoblja; preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom povratu novca za otkazana putovanja te kriterije za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i razvoj zdravstvenih protokol za smještajne objekte.
 Komisija preporučuje zrakoplovnim tvrtkama i zračnim lukama da inzistiraju na nošenju zaštitnih maski, smanje rizik od kontaminacije, reorganiziraju prijave za let, odlaganje i preuzimanje prtljage na način da se ne stvaraju gužve. 
 Komisije ne predlaže da se središnje sjedalo u zrakoplovima ostavi praznim o čemu se ranije razmišljalo.
 Također će trebati osigurati fizičko distanciranje na brodovima, vlakovima i drugim prijevoznim sredstvima.
 Izvršna potpredsjednica Vestager je rekla da je Komisiji uputila službene opomene u nekoliko zemalja članica zbog toga što nisu osigurale da zrakoplovne tvrtke i turističke agencije vrate novac za otkazane letove i turističke aranžmane, nego su im u zamjenu ponudile vaučere.
 Slanje službenih opomena prvi je korak u pokretanju postupka zbog povrede prava EU-a.
 Komisija je ostala pri stajalištu da se moraju štiti prava potrošača koja predviđaju da se za otkazane letove mora vratiti novac ako putnik na tome inzistira, s tim da je dopušteno ponuditi vaučer ali samo ako na to putnik pristaje.
   Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte budu dovoljno atraktivni kako građani ne bi inzistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje neupitno pravo. Komisija stoga predlaže da se vrijednost vaučera produlji na minimalno 12 mjeseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da ih se može unovčiti unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙