FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Breton: europskom turizmu potrebna izdašna pomoć unutar plana za oporavak

BRUXELLES, 21. travnja 2020. (Hina) - Turizam je najpogođeniji sektor u koronakrizi i potrebna mu je izdašna pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Europska unija, izjavio je u utorak povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

"Turizam je najteže pogođen sektor u koronakrizi i vjerojatno će se najsporije oporaviti od krize. Moramo pripremiti snažan odgovor jer je turizam naš prioritet", rekao je Breton na video-sastanku Odbora za turizam i promet Euroopskog parlamenta.

Turizam čini 10 do 11 posto bruto domaćeg proizvoda Europske unije i zapošljava 12 posto od ukupnog broja zaposlenih. 

Breton je dodao da bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi ići i do 70 posto. Posebno je teško u zemljama koje su jako ovisne od turizma.

Čelnici zemalja članica pokušat će u četvrtak na video-konferenciji suglasiti se u strategiji oporavka od posljedica pandemije koronavirusa i izgradnji otpornosti na krizu kroz postupno aktiviranje mjera za ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti, koje su zbog pandemije u velikoj mjeri zaustavljene.

U EU-u se priprema plan za oporavak, čiji detalji još nisu poznati, ali je sigurno da će središnju ulogu imati novi sedmogodišnji proračun za razdoblje od 2021. do 2027. i fond za oporavak kako bi se pomoglo gospodarstu da se ponovno aktivira nakon što se pandemija zaustavi. Spominju se iznosi koji idu do 1600 milijardi eura.

 Breton je rekao da će se zauzimati da turizam dobije najveći dio kolača.

"Mislim da turizam treba dobiti najviše, više od 20 posto", rekao je Breton.

Dodao je da će tražiti posebnu proračunsku stavku koja će raspolagati s dovoljno sredstava kako bi se pomoglo turizmu da prevlada krizu.

Breton je predložio da se u rujnu ili listopadu organizira europski sastanak na vrhu o turizmu, na kojem bi se okupili predstavnici institucija, predstavnici nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti te turističkih poduzeća.

"Cilj je zajednički razmisliti što napraviti poslije krize te izraditi plan za održiv, inovativan i otporan europski turizam", rekao je Breton.

Povjerenik je upozorio i na potrebu zaštite europskog turističkog sektora od agresivne strategije ulaganja iz trećih zemalja, koje bi mogle pokušati iskoristiti ovu krizu i uspostaviti kontrolu nad europskim turističkim biserima.

 "Pozorno ću pratiti, zajedno sa zemljama članicama, da naši mehanizmi za nadzor stranih investicija budno paze na to", rekao je Breton.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙