FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 26. travnja 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan u Europskoj uniji predviđene su četiri ministarske video-konferencije te sastanci nekoliko parlamentarnih odbora Europskog parlamenta i na svima je tema koronakrize i njezine posljedice. 

 U ponedjeljak će se na inicijativu ministra turizma Garija Cappellija i u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, održati videokonferencija ministara turizma zemalja članica EU-a na kojoj će  razgovarati o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama.
 Turizam je najpogođeniji sektor u koronakrizi i potrebna mu je izdašna pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Europska unija, izjavio je ovoga tjedna  povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.
Turizam čini 10 do 11 posto bruto domaćeg proizvoda Europske unije i zapošljava 12 posto od ukupnog broja zaposlenih. 
Breton je dodao da bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi ići i do 70 posto. Posebno je teško u zemljama koje su jako ovisne od turizma.
 Ministri turizma u ponedjeljak će razmijeniti informacije i prakse o dosadašnjim mjerama pomoći turizmu na nacionalnim razinama te istražiti moguće buduće akcije na nacionalnim i EU-a razini za brži oporavak sektora.
Uoči tog sastanka, ministar Cappelli za Hinu je kratko najavio da će razgovarati i o mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite, ukjučujući i pitanja otvaranja granica te inicijative između pojedinih zemalja o tzv. turističkim mostovima (primjerice što su predložili Česi prema Hrvatskoj).
 Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju (EK) i ministre turizma EU-a uoči njihove video-konferencije da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz "krize covid19".
  U utorak virtutalni sastanak imaju ministri unutarnjih poslova, koji će razgovorati o situaciji u svom djelokruga rada u vezi s pandemijom koronavirusaa.
  Ministri će razgovarati o stanju na vanjskim i unutarnjim granicama i o poboljšanju prometa preko unutarnjih granica kako bi se osiguralo funkcioniranje unutarnjeg tržišta i slobodan protok robe. Bit će riječi i o planovima za popuštanje mjera u pogledu unutarnjih graničnih kontrola koje se trebaju provoditi na koordinirani način.
  Na sastanku će se razgovorati i o mobilnim aplikacijama za praćenje, koje mogu olakšati borbu protiv širenja pandemije ali se istodobno mora osigurati da ne zadiru u pravo na privatnost.
 Isti dan i ministri zemalja članica EU-a zaduženi za energiju razgovarat će o utjecaju pandemije na energetski sektor.
 U srijedu su na redu ministri prometa koji će razgovarati o tome kako koordinirati mjere popuštanja koje se provode u prometnom sektoru u državama članicama. 
  Odbor za ekonomske i monetarne poslove Europskog parlamenta u ponedjeljak će s izvršnim potpredsjednikom, koji je zadužen za euro, Valdisom Dombrovskisom i povjerenikom za ekonomiju Paolom Gentilonijem raspravljati o ekonomskom odgovoru na posljedice pandemije.
  U utorak će Odbor za promet i turizam s povjerenicom za promet Adinom-Ioanom Valean razgovarati o stanju u prometnom sektoru.
  U ponedjeljak će Odbor za građanske slobode o razgavarati o stanju u Libiji i centralnomediteranskoj migrantskoj ruti.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙