FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još jedna odgoda početka plenarne sjednice na samitu EU-a

BRUXELLES, 21. veljače 2020. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je ponovno okupljanje čelnika zemalja članica EU-a, koji pokušavaju postići kompromis o višegodišnjem proračunu, za 17.00 sati, što je peta odgoda od petka ujutro.

 Izvanredni sastanak na vrhu, koji je započeo u četvrtak popodne i nakon prve plenarne sjednice, nastavljen je do ranih jutarnjih sati u petak bilataralnim sastancima predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela sa svim čelnicima. Novi plenarni sastanak bio je prvo najavljen u 10, pa u 11, onda u 12 sati, u 16 i sada u 17 sati.
 Kao podloga za raspravu na početku samita bio je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, koji je prošli tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.
 To su odbile četiri zemlje "štedljive zemlje", Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, koje inzistiraju da se sljedeći sedmogodišnji proračun ograniči na jedan posto bruto nacionalnog dohotka, što bi značilo da bi taj proračun bio za 75 milijardi eura manji u odnosu na sadašnje sedmogodišnje razdoblje. Tih 75 milijardi eura je zapravo iznos britanskog doprinosa europskom proračunu.
 Nakon toga sastali su se i zemlje iz skupine Prijatelja kohezije, koja je sada promijenila ime u Prijatelje ambiciozne Europe.
 Prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, skupina od 17 zemalja, "17 premijera odbila je prijedlog od skupine četiriju zemalja i izišla s protuprijedlogom da proračun iznosi 1,3 posto ili blizu toga, koliko traži i Europski parlament".
 U slučaju da se prihvati prijeldog Europskog parlamenta da se za proračun izdvoji 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka, to bi u sljedećih sedam godina iznosilo 1324 milijarde eura, dok bi u slučaju da bude jedan posto BND to bilo nešto preko 1000 milijardi eura. To znači da je razlika oko 300 milijardi.
 "Razlika između 1 i 1,3 posto je ogromna i u ovom trenutku smo vrlo daleko od dogovora", rekao je Orban.
 Istodobno, austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je kako "ima dojam da stvari idu u dobrom smjeru".
 U pregovore su se uključili i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Oni se nisu svrstali ni u jednu od te dvije suprotstavljene strane i nastoje posredovati.
 U međuvremenu se se pojavile spekulacije da Michel priprema novi prijedlog koji bi bio negdje između 1,03 i 1,05 posto BND-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙