FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova Komisija moći će preuzeti dužnost najranije 1. prosinca

BRUXELLES, 16. listopada 2019. (Hina) - Europski parlament neće glasovati o novoj Komisiji sljedeći tjedan kako je ranije predviđeno, nego u studenome tako da će nova ekipa Ursule von der Leyen moći preuzeti dužnost najaranije 1. prosinca, umjesto 1. studenoga.

Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, koja okuplja predsjednika Parlamenta i vođe političkih skupina, razmatrala je u srijedu ishode saslušanja kandidata za povjerenike Europske komisije. S obzirom da nedostaje troje povjerenika jer su kandidati iz Mađarske i Rumunjske otpali prije saslušanja, a francuska kandidatkinja nije dobila zeleno svjetlo na saslušanju, otpada plan da glasuju na sljedećoj plenarnoj sjednici 23. listopada u Strasbourgu.

Sada se kao mogući datumi za glasovanje spominju 13. i 14. studenoga kada se održava mini-plenarna sjednica u Bruxellesu ili od 25. do 28. studenoga na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"Parlament želi glasovati na vrijeme kako bi se omogućilo da nova Komisija počne s radom 1. prosinca te traži da se brzo imenuju troje kanadidata za povjerenike", poručio je glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch.

Novoizabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen očekuje da sve tri države, Francuska, Mađarska i Rumunjska predlože po dvoje kandidata - jednu ženu i jednog muškarca.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će predložiti svoga kandidata ili kandidatkinju nakon samita EU-a koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Mađarska je već predložila svoga sadašnjeg veleposlanika pri EU-u Olivera Varhelyia, a u Rumunjskoj je pala vlada i u tijeku je proces formiranja nove.

Nakon što te države predlože svoje kandidate oni moraju proći saslušanja i sve postupke koje su prošli i ostali kandidati za povjerenike. 

Ovo neće biti prvi put da nova Komisija kasni s preuzimanjem mandata. Prva Komisija Portugalca Jose Manuela Barrosa 2004. godine kasnila je tri tjedna, a njegova druga ekipa 2009. kasnila je više od tri mjeseca.

Dok nova Komisija ne bude potvrđena sadašnja nastavlja obavljati tekuće poslove.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙