FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK uputio Poljsku na Sud zbog stegovnog sustava za suce redovnih sudova

LUXEMBOURG/BRUXELLES, 10. listopada 2019. (Hina) - Europska komisija je u četvrtak u okviru listopadskog paketa odluka o povredama europskog prava odlučila Poljsku tužiti Sudu EU-a zbog novog stegovnog sustava za poljske suce i pri tom zatražila ubrzani postupak.

Komisija je još 3. travnja ove godine uputila službenu opomenu Poljskoj, a nakon što ni to nije urodilo plodom 17. srpnja je poslala obrazloženo mišljenje. Sada je predmet upućen na Sud EU-a, čije su odluke obvezne za sve države članice.
Postupak je pokrenut nakon što su poljske vlasti uvele novi stegovni sustav za suce.
Poljskim pravom predviđaju se stegovne istrage, postupci i sankcije za suce redovnih sudova na temelju sadržaja njihovih sudskih odluka, uključujući ostvarivanje njihova prava na temelju članka 267. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) da zatraže odluku o prethodnim pitanjima od Suda Europske unije. Osim toga, novim stegovnim sustavom ne jamče se neovisnost i nepristranost stegovnog vijeća na Vrhovnom sudu, koje se sastoji isključivo od sudaca koje je odabralo Državno sudbeno vijeće, a njega politički imenuje poljski parlament (Sejm). Novim stegovnim sustavom ne osigurava se ni da „zakonom ustanovljen sud” odlučuje u prvom stupnju o stegovnom postupku protiv sudaca redovnih sudova. Umjesto toga, predsjednik stegovnog vijeća ovlašćuje se da na ad hoc osnovi te uz gotovo neograničeno diskrecijsko pravo odluči o tome koji će prvostupanjski stegovni sud odlučivati o predmetu protiv suca redovnog suca. 
Novi sustav više ne jamči da se predmeti obrađuju u razumnom roku, što omogućuje ministru pravosuđa da preko stegovnih službenika koje sam imenuje u ladici drži predmete protiv sudaca redovnih sudova. Novi sustav utječe i na pravo sudaca redovnih sudova na obranu. Ukratko, suci nisu zaštićeni od političke kontrole, čime se narušava neovisnost pravosuđa, zaključuje Europska komisija.
S obzirom na mogući utjecaj stegovnog sustava na neovisnost pravosuđa opravdan je zahtjev za ubrzani postupak kako bi se što prije donijela pravomoćna presuda.
Od kada je na vlasti konzervativna stranka Pravo i pravda Komisija je do sada nekoliko puta intervenirala protiv Poljske. Ova najnovija odluka donesena je tri dana prije poljskih parlamentarnih izbora, na kojima je Pravo i pravda ponovno favorit.
Komisija je u prosincu 2017. protiv Poljske pokrenula postupak iz članka 7. koji kao krajnju mjeru predviđa oduzimanje prava glasa u Vijeću EU-a.
U srpnju 2018. Komisija je pokrenula postupak zbog povrede prava zbog odredbi o umirovljenju iz poljskog zakona o Vrhovnom sudu i njihovih posljedica na neovisnost Vrhovnog suda i taj je predmet 24. rujna 2018. upućen Sudu EU-a, koji je konačnu odluku o njemu donio 24. lipnja 2019. Sud je utvrdio da je snižavanje dobi za umirovljenje sudaca Vrhovnog suda u suprotnosti s pravom EU-a i da se na taj način krši načelo nesmjenjivosti sudaca, a time i neovisnosti sudstva.
Komisija je 29. srpnja 2017. pokrenula postupak zbog povrede prava zbog odredbi o umirovljenju iz poljskog zakona o redovnim sudovima i njihovih posljedica na neovisnost sudstva. Komisija je taj predmet 20. prosinca 2017. proslijedila Sudu Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙