FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saslušanje Šuice u Europskom parlamentu 3. listopada

BRUXELLES, 19. rujna 2019. (Hina) - Saslušanje Dubravke Šuice, hrvatske kandidaktinje za potpredsjednicu Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju predviđeno je za četvrtak navečer, 3. listopada, odlučilo je u četvrtak vodstvo Europskog parlamenta (EP).

Čelnici parlamenta utvrdili su raspored saslušanja kandidata za europske povjerenike pred nadležnim parlamentarnim odborima.

Saslušanja počinju 30. rujna, a završavaju 8. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Ovisno o resoru, kandidati će biti saslušani pred više odbora ili poput povjerenika za proširenje samo pred jednim, odborom za vanjsku politiku.

Dubravku Šuicu saslušat će članovi odbora za ustavna pitanja, s tim da će im se pridružiti članovi odbora za rad i socijalna pitanja.

Prema objavljenom rasporedu, prvi dan 30. rujna popodne obavit će se tri saslušanja. Zatim, 1., 2., i 3. listopada bit će po dva saslušanja ujutro, popodne i navečer, a 7. listopada dva saslušanja popodne. Na kraju 8. listopada bit će saslušano troje izvršnih potpredsjednika.

Nakon svakog saslušanja odmah će se održavati sastanci predsjednika i koordinatora raznih parlamentarnih odbora na kojem će se ocjenjivati nastupi kandidata za povjerenike.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate. To bi se trebalo dogoditi 17. listopada na Konferenciji predsjednika EP-a.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

U suprotnom, sadašnja komisija nastavlja raditi dok se ne dovrši proces izbora nove.

EP na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu komisiju, ali ne može pojedine kandidate za povjerenike. Ako na saslušanju netko od kandidata ne zadovolji zastupnike, novoizabrana predsjednica može tražiti zamjenskog kandidata ili pak riskirati i ići na plenarno glasovanje s mogućnošću da padne cijela ekipa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙