FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan sporazum o suradnji Crne Gore s Frontexom

BRUXELLES/LUXEMBOURG, 7. listopada 2019. (Hina) - Europska unija i Crna Gora potpisali su u ponedjeljak sporuzum o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), po kojem će  pripadnici te agencije pomagati crnogorskim službama u zaštiti dijela granice s EU-om u vrijeme migracijskih i sigurnosnih izazova.

To je drugi takav sporazum sa zemljama zapadnog Balkana. Prvi je potpisan s Albanijom u listopadu 2018., a slični sporazumi parafirani su sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom.

Sporazum omogućava Frontexu da pomaže Crnoj Gori u upravljanju granicama, vođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje pripadnika Frontexa u podrjučjima Crne Gore koja graniče s EU-om. Prije takvih operacija Crna Gora mora dati svoj pristanak.

Sporazum su potpisali europski povjerenik za unutarje poslove Dimitris Avrompoulos i Maria Ohisalo, ministrica unutarnjih poslova Finske koja predsjeda EU-om te crnogorski ministar unutarnih poslova Mevludin Nuhodžić.

"Danas smo napravili još jedan korak u graničnoj suradnji s Crnom Gorom. Zajednički su nam migracijski i sigurnosni izazovi pa i naš odgovor mora biti zajednički", rekao je Avramopoulos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙