FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finski premijer traži odlučniji EU i ambiciozniji dugoročni proračun

Autor: Doris Kujek

BRUXELLES, 31. siječnja 2019. (Hina) - Finski premijer Juha Sipila pozvao je u četvrtak Europsku uniju da se pokrene i potrudi osigurati ambiciozan Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., za koji je rekao da će biti prioritet Finske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije u drugoj polovici godine. 

Sipila je u govoru o budućnosti Europe u Europskom parlamentu pozvao EU da osigura balansiran proračun kojim će se odgovoriti na migracijske i sigurnosne izazove, potaknuti istraživanja i ulaganja, boriti se protiv klimatskih promjena, ne ići na štetu poljoprivrede već pronalaziti bolja tehnološka rješenja za europske poljoprivrednike.

"Dragi Europljani, nakon europskih izbora u svibnju, Vijeće EU-a se mora dogovoriti oko ambicioznog i sveobuhvatnog proračunskog razdoblja", napomenuo je je Sipila i pozvao sve europske institucije na veću suradnju u budućim pregovorima.

"Nadam se da ćemo pronaći kompromis između tradicionalnih politika i novih izazova s kojima se suočavamo", rekao je Sipila europarlamentarcima u Bruxellesu. 

Finska će od Rumunjske preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a u drugoj polovici 2019. godine, a među glavnim prioritetima bit će upravo VFO 2021.-2027.

"Treba nam ujedinjena Europska unija koja je spremna poduzeti konkretnije akcije, bolje provoditi mjere i preuzeti odgovornost za građane i cijeli planet", poručio je finski premijer.

Govoreći o borbi protiv klimatskih promjena, Sipila je istaknuo da je "potrebno raditi sve više i brže, smanjiti emisije plinova, saditi šume i unaprijeđivati tehnologije."

Finski premijer uvjeren je da će se ispunjavanjem svih navedenih ciljeva suzbiti rastući populizam u Europi, a zato je potrebna "odlučna, učinkovita i ujedinjenija Europska unija".

Juha Sipila preuzeo je dužnost premijera u svibnju 2015. godine, a poznat je po oštrim mjerama štednje.

Europarlamentarcima će se na sljedećoj raspravi o budućnosti Europe, u veljači, obratiti talijanski premijer Giuseppe Conte. 

(Hina) xdor yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙