FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament traži oslobađanje azerbajdžanskog novinara

Autor: Lana Radusin

STRASBOURG, 17. siječnja 2019. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak rezoluciju o stanju ljudskih prava u Azerbajdžanu kojom pozivaju na oslobađanje zatočenog novinara i aktivista Mehmana Huseynova.

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova usvojio dvije rezolucije koje se bave stanjem ljudskih prava u Azerbajdžanu i Sudanu i osudio postupanje s političkim zatvorenicima u Azerbajdžanu i prosvjednicima protiv režima predsjednika al-Bašira u Sudanu.

Rezolucija o stanju ljudskih prava u Azerbajdžanu poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje istaknutog azerbajdžanskog novinara, blogera i borca protiv korupcije Mehmana Huseynova, koji trenutno služi dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog razotkrivanja korumpiranih vladinih dužnosnika i policijskih mučenja.

Huseynov u zatvoru štrajka glađu i zdravstveno stanje mu je ugroženo, a umjesto predviđenog oslobođenja u ožujku prijeti mu novo suđenje i nova zatvorska kazna u trajanju od pet do sedam godina, istaknuli su europski zastupnici u raspravi.

Rezolucijom se također zahtijeva okončanje napada azerbajdžanskih vlasti na političke neistomišljenike i oslobađanje svih političkih zatvorenika te podsjeća Azerbajdžan na njegove obveze koje proizlaze iz Europske konvencije o ljudskim pravima.

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (EPP) naglasila je kako je cilj rezolucije poslati poruku da Europska unija ne namjerava prekinuti suradnju s Azerbajdžanom, već teži pronalaženju rješenja za transformaciju Azerbajdžana u demokratsko i tolerantno društvo.

''Pravo slobode govora kao jedno od temeljnih ljudskih prava ne smije biti selektivno korišteno, s pravima najslabijih se ne trguje, nego se za njih borimo'', rekla je Zovko u raspravi i pozvala na hitno pružanje medicinske pomoći Huseynovu te na oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Zastupnici Europskog parlamenta također su osudili nasilje sudanskih vlasti nad prosvjednicima protiv režima predsjednika al-Bašira. Sudanska vlada nedavno je ukinula subvencije na hranu kao odgovor na rastuću inflaciju koja trenutno iznosi 122%. Nezadovoljstvo građana potaknuto porastom cijena preraslo je u nasilne prosvjede protiv režima sudanskog predsjednika koji je na vlasti gotovo 30 godina.

''U prosvjedima je živote izgubilo 40 prosvjednika, a njih gotovo tri tisuće nalazi se u pritvoru'', naglasio je prilikom rasprave zastupnik Charles Tannock (ECR).

Zastupnici su također upozorili na činjenicu da predsjednik al-Bašir trenutno pokušava izmijeniti sudanski ustav kako bi bio u mogućnosti ponovno se kandidirati na izborima 2020 godine.

U rezoluciji Europski parlament poziva na okončanje represije u Sudanu te hitno oslobađanje odvjetnika za ljudska prava i dobitnika nagrade Saharov 2007. Saliha Mahmouda Osmana, kao i svih drugih političkih zatvorenika koji se trenutno nalaze u pritvoru bez optužbe ili suđenja.

(Hina) xlar yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙