FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednički nastup Šarca, Cerara i Bratušek na europskim izborima zasad neizvjestan

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 16. siječnja 2019. (Hina) - Tri vodeće stranke u slovenskoj koalicijskoj vladi nedavno su najavile da će predložiti zajedničke kandidate za nastup na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, ali su do sada već tri puta otkazale zajednički sastanak nakon kojega su njihovi čelnici trebali objaviti sastav lista, piše u srijedu ljubljanski list Dnevnik.

Zajednička kandidacijska lista stranke sadašnjeg premijera Marjana Šarca, te stranaka bivših premijera Mire Cerara i Alenke Bratušek, još nije oformljena, i to zbog neslaganja koliko će koja stranka imati svojih članova na prvim mjestima, pa ni sada nije jasno hoće li u svojim nastojanjima uspjeti do predviđenih rokova, tvrdi list.

Sve tri stranke liberalnog profila osnovane su pred tri zadnja parlamentarna izborna ciklusa u Sloveniji, a uključile su se u grupaciju Europskih liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE), treću po snazi u sadašnjem sastavu Europskog parlamenta.

Na europskim izborima, koji se održavaju u svibnju, Lista Marjana Šarca (LMŠ) želi vodeću ulogu i tri svoja kandidata na zajedničkoj listi, s čime se ne slaže bivši premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova Miro Cerar koji tvrdi da su Šarčeva i njegova stranka zabilježile sličan rezultat na lanjskim parlamentarnim izborima u Sloveniji, te da srazmjerno tome moraju na izbornoj listi za Europski parlament biti "ravnopravne".

"Uvjet za formiranje zajedničke liste je ravnopravnost sve trojice u pregovorima. To ne smije biti blok Marjana Šarca, Cerara ili Alenke Bratušek, nego zajednički liberalni blok koji zagovara temeljne europske demokratske vrijednosti", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Cerar, dodavši da će do sastavljanja zajedničke liste doći samo ako svi sudionici razgovora korektno uvaže činjenicu da im je o tome potreban "jednakopravan partnerski dogovor".

Slovenski mediji ističu da Šarec zahtijeva prva tri mjesta na zajedničkoj listi.

Slovenski analitičari ocjenjuju da bi ove godine zbog zbog aktualnih tema kao što su brexit, migracije i rast populističkih pokreta, na izbore za Europski parlament moglo izaći više birača nego na prethodne, na kojima je glasao tek svaki četvrti registrirani birač.

(Hina) xfl ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙