FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija ponavlja da nema novih pregovora o Brexitu

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 7. siječnja 2019. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker telefonski je razgovarao u petak s britanskom premijerkom Theresom May i ponovno će razgovarati ovaj tjedan, ali je jasno da novih pregovora o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a neće biti, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

"Zadnji telefonski razgovor u petak bio je vrlo prijateljski, a ponovno će razgovarati i ovaj tjedan", rekao je Schinas, ponovivši ranije stajalište Komisije da nema novih pregovora o već ispregovoranom sporazumu.
 Britanska premijerka Theresa May pokušava od EU-a dobiti neka jamstva kako bi lakše u parlamentu progurala sporazum, kojemu se protivi većina zastupnika.
 "Sporazum je na stolu i to je najbolji i jedini mogući sporazum", rekao je Schinas.
Premijerka May je pokrenula kampanju u kojoj nastoji uvjeriti zastupnike u opasnost napuštanja EU-a bez sporazuma. O tom sporazumu se trebalo glasovati prošli mjesec, ali je May to odgodila za sljedeći tjedan nakon što je postalo jasno da nema potrebnu većinu.
Na zadnjem summitu EU-a ona je zatražila od čelnika 27 zemalja članica da promijene neke odredbe, koje se tiču jamstva da neće biti tvrde granice na irskom otoku, ali je odbijena. 
Za Britance je najsporniji tzv. "backstop", zaštitni mehanizam koji jamči da neće biti graničnih kontrola na irskom otoku u slučaju da EU-om ne postignu dogovor o budućim odnosima koji bi te kontrole učinio nepotrebnim. Kao prijelazno rješenje predviđeno je da Velika Britanija i EU čine jedinstveno carinsko područje, čime se izbjegava potreba za graničnim kontrolama. Međutim, za Britance je sporno to što u tom slučaju ne mogu sklapati trgovačke sporazume s trećim zemljama sve dok su dio carinske unije. 
Schinas je rekao da se Komisija intenzivno priprema i za scenarij izlaska Velike Britainije bez sporazuma.
Europska komisija je 19. prosinca objavila 14 prijedloga mjera za slučaj da do izlaska Velike Britanije dođe bez sporazuma u područjima u kojima bi takav scenarij izazvao najviše poremaćaja za građane i za poduzeća.
Paket uključuje 14 mjera u određenom broju područja u kojima bi Brexit bez sporazuma doveo do većih poremećaja za građane i poduzeća, poput financijskih usluga, zračnog prijevoza i carina. 

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙