FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska i Hrvatska liga protiv raka nominirale Šuicu za EU zastupnicu godine

Autor: Vesna Klanac

STRASBOURG/ZAGREB, 13. prosinca 2018. (Hina) - Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije, nominirana je za najbolju zastupnicu EP-a u kategoriji Zdravlje, za doprinos u borbi protiv karcinoma u sklopu nagrade "MEP Awards", a za njezinu nominaciju su zaslužne tri organizacije - Europska liga protiv raka (ECL), Hrvatska liga protiv raka (HLPR) te udruga "Nismo same", priopćio je ured zastupnice.

Već duže od godinu dana, zastupnica Šuica organizira niz konferencija pod nazivom "Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ diljem Hrvatske, stoji u priopćenju. 

Uz projekt "Fight&Win", zastupnica Šuica aktivno sudjeluje u neformalnoj grupi zastupnika EP-a  "Members Against Cancer" gdje je kroz protekle tri godine sudjelovala u brojnim panelima i raspravama o borbi protiv karcinoma, pritom zagovarajući jačanje svijesti o prevenciji i ranom dijagnosticiranju karcinoma, jednak pristup visoko kvalitetnoj skrbi i liječenju pacijenata s rakom te strožu kontrolu duhanskih proizvoda.

Na temelju ove neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu, a na inicijativu zastupnice Šuice, slična inicijativa zastupnika osnovana je i u Hrvatskom saboru. 

"Kako bi dodatno pomogla pacijentima oboljelim od raka i omogućila im dostojanstvene uvjete za život, zastupnica Šuica se u svom radu u Europskom parlamentu zalaže i za mogućnost šire upotrebe konoplje u medicinske svrhe kao izvjestiteljica u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke", dodaje se u priopćenju.

Angažman zastupnice Šuice u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) dodatno potvrđuje njenu nominaciju za jednu od najboljih zastupnica Europskog parlamenta. 

"Predanim i dugogodišnjim radom na temama poput klimatske diplomacije, borbe protiv klimatskih promjena, borbe protiv proizvoda dvojne kvalitete na jedinstvenom tržištu Europske unije, smanjenja količine plastike u okolišu i moru, zaštite radnika od izlaganja kancerogenim tvarima te brojnim drugim temama, zastupnica Šuica znatno je pridonijela očuvanju javnog zdravlja svih europskih građana", ističe se u priopćenju. 

Naredna velika "Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ održat će se 17.  prosinca u Zagrebu, a na njoj će glavni govornik biti premijer Andrej Plenković, te ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši slovenski premijer Alojz Peterle,  tajnik Hrvatske lige protiv raka doktor Domagoj Eljuga te psihijatar doktor Ivan Ćelić.  

Osnivačica portala i udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera Brkić podijelit će svoja iskustva sa sudionicima konferencije. 

Nakon niza konferencija održanih u Hrvatskoj, "Fight&Win“ se seli u Bruxelles, 29. siječnja 2019. godine.

(Hina) xpp yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙