FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP za dvostruko povećanje izdvajanja za okoliš i klimatske aktivnosti

Autor: Andrea Lombarović

STRASBOURG, 11. prosinca 2018. (Hina) - Europski parlament je u utorak na plenarnom zasjedanju usvojio prijedlog uredbe o povećanju izdvajanja za Program za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) na sedam milijardi eura u sljedećem dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027., dvostruko više u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje.

Za prijedlog uredbe o povećanju financijske omotnice za program LIFE na 7 milijardi eura koji će biti namijenjeni financiranju aktivnosti za zaštitu okoliša.je glasovalo 580 zastupnika, uz 41 protiv i 45 suzdržanih.

"Program LIFE samo je mali dio europskog budžeta i vrlo je važan. Mnogo je kolega prihvatilo ciljeve programa te je bitno da se oni reflektiraju i u drugim fondovima. Ovo je samo 5, odnosno 7 milijardi eura iz budžeta, dok drugi fondovi zajedno iznose više od 100 milijardi", izjavio je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici izvjestitelj Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE).

Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Cilj je doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša te smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo.

Najveći dio predloženog povećanja financija programa usmjeren je na novi potprogram za prelazak na čistu energiju kao dio strategije za dekarbonizaciju dogovorenu Pariškim sporazumom.

Gerbrandy je u svom izvješću naveo i kako je dodjela sredstava na nacionalnoj razini neučinkovita. Naime, potrebno je usmjeriti se na sveobuhvatne ciljeve EU, umjesto na nacionalne prioritet. Višegodišnji programi rada, koji bi se provodili na temelju delegiranih akata, jamčili bi međuinstitucionalnu uključenost na svim razinama.

Hrvatski zastupnik Davor Škrlec (Zeleni/ESS) rekao je na plenarnoj sjednici kako su aktivnosti financirane programom LIFE već dobro prepoznate i uspješne zbog čega je potrebno i dalje financirati projekte zaštite okoliša upravo ovim fondom.

"Naše regije i gradovi pokazali su kako korisno koriste ta sredstva i da 100 posto financiranja kroz tehničku pomoć i jačanje kapaciteta svakako doprinosi onim ciljevima koji će pomoći da se i drugi fondovi koriste na kvalitetniji i bolji način nego do sada", izjavio je Škrlec.

Program je od 1992. kada je započet, sufinancirao više od 4 i pol tisuće projekata. Unatoč tomu, klimatski i energetski ciljevi EU za 2030. godinu kao i dugoročna strategija za dekarbonizaciju te obveze Pariškog sporazuma nisu do sada ostvareni. Izvjestitelj je stoga pozvao na usklađivanje politika i financijskih sredstava s potrebama EU za očuvanje okoliša i bioraznolikosti.

(Hina) xalo yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙