FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladi u EP-u: ne plastici, ali da obrazovanju i zdravstvenim uslugama za svu djecu te razvijanju životnih vještina

Autor: Doris Kujek

BRUXELLES, 20. studenoga 2018. (Hina) - Više stotina mladih Europljana u ponedjeljak je u Europskom parlamentu raspravljalo i usvojilo glavne tri preporuke o budućnosti Europske unije koje će se proslijediti Vijeću EU-a, a one uključuju smanjenje uporabe plastike i uklanjanje plastike iz oceana, obrazovanje i zdravlje za svu djecu bez obzira na status i mogućnosti te učenje o životnim vještinama u sklopu nastavnih predmeta. 

U lipnju se u Europskom parlamentu u Strasbourgu okupilo oko osam tisuća mladih na Europskom događaju mladih (EYE), tijekom kojega su raspravljali o budućnosti Europske unije i iznijeli vlastite ideje, a najboljih 100 ideja sažeto je u izvješću EYE-a i proslijeđeno parlamentarnim odborima na daljnje rasprave. 

Mladi u dobi od 16 do 30 godina potom su birali online najboljih deset ideja od ukupno 100 navedenih u izvješću EYE-a a o njima je njih 800 u ponedjeljak raspravljalo u Europskom parlamentu u Bruxellesu. 

Izabranih deset ideja odnose se na učenje o životnim vještinama u sklopu nastavnih predmeta, ulaganje u tehnologiju, pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama svakom djetetu bez obzira na status i mogućnosti, godišnje susrete europskih lidera s mladim ljudima, korištenje društvenih mreža za informiranje mladih o izlascima na izbore, poticanje mladih da se odazovu na izbore, kreiranje besplatnog antivirusnog softvera za sve građane Europske unije, pametne gradove i javni prijevoz, uklanjanje plastike iz upotrebe i čišćenje oceana te povećanje atraktivnosti ruralnih područja mladim osobama. 

Mladi su bili podijeljeni u deset radnih grupa, a svaka grupa je radila na jednoj ideji i načinima provedbe iste. Prije toga su imali priliku susresti se s mladim zastupnicima Europskog parlamenta. 

“Uključite se! Trebamo se suočiti s klimatskim promjenama, migracijama, rasizmom, seksizmom. Ako se žalimo, a ne činimo ništa, onda smo samo sudionici problema, ali ne i rješenja", rekao je švedski eurozastupnik Zelenih Jakop Dalunde. 

"Budite aktivni, znatiželjni i ne dopustite da vas se ograničava", poručila im je bugarska zastupnica Eva Maydell (EPP). 

Na zatvaranju svečane sjednice izglasane su najbolje tri ideje od predstavljenih deset.

Mladi su prepoznali važnost zaštite okoliša pa im je prioritet smanjiti upotrebu plastike i ukloniti plastiku iz oceana. Upozorili su da sva djeca nemaju jednak pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama, a kao ranjive skupine su istaknuli djecu migranata, Roma i djecu s poteškoćama u razvoju. Mladi također traže bolju pripremu za život i svakodnevno funkcioniranje i to razvijanjem životnih vještina tijekom obrazovanja, od recikliranja, podnošenja prijave za porez pa do razvijanja digitalnih vještina, primjerice instalacije antivirusnih programa i slično.  

Zamjenik parlamenta Ramón Luis Valcárcel predsjedao je završnom sjednicom u ponedjeljak i poručio: "Cilj nam je pokazati mladim generacijama da su njihove ideje važne i da oni doista mogu utjecati na budućnost Europe, počevši od oblikovanja svoje sadašnjosti."

Tri ideje koje su dobile najveću podršku mladih bit će predstavljene predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, a o njima će se raspravljati i u Vijeću EU-a u prosincu.

(Hina) xdor yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙