FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novih 12 tisuća besplatnih voznih karata za 18-godišnjake u EU-u

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 29. studenoga 2018. (Hina) - Europska komisija u četvrtak je ponudila dodatnih 12 tisuća besplatnih voznih karata 18-godišnjacima koji iduće ljeto žele putovati Europom.

U prvom krugu priliku za putovanje Europom u razdoblju od srpnja do listopada 2018. dobilo je 15 000 mladih. 

Vozne karte u pravilu su namijenjene za putovanje željeznicom, ali kako bi se osigurao što širi pristup diljem Europe, sudionici će moći putovati i alternativnim prijevoznim sredstvima kao što su trajekti, autobusi ili, u iznimnim situacijama i prema potrebi, zrakoplovi. 

Drugi krug inicijative DiscoverEU otvoren je u četvrtak i traje do 11. prosinca, do kada se mladi od 18 godina mogu prijaviti za putne karte s kojima će sljedeće ljeto moći putovati Starim kontinentom.

Natječaj je otvoren 18-godišnjim građanima EU-a rođenima između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2000.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti preko Europskog portala za mlade, na kojem će se morati registrirati i navesti kamo planiraju putovati.

Sudionici će se birati na temelju odgovora na pet pitanja na temu europske kulture i raznolikosti, inicijativa EU-a za mlade i predstojećih izbora za Europski parlament te na jedno dodatno pitanje otvorenog tipa na temu povezanu s drugim krugom inicijative DiscoverEU.
 

"Divno je vidjeti mlade kako zahvaljujući ovoj novoj inicijativi istražuju europske kulture i tradicije, upoznaju se s europskom raznolikošću i stječu nove prijatelje koje inače ne bi upoznali", rekao je Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

"Prvi krug pomogao je mladima steći samopouzdanje i nove vještine, primjerice preuzeti inicijativu i sporazumijevati se na drugim jezicima. DiscoverEU nije samo prilika za putovanje, nego i priprema za život”, dodao je.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙