FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pučani bi i nakon izbora trebali biti najbrojniji u Europskom parlamentu

Autor: Alen Kozina

BRUXELLES, 8. studenoga 2018. (Hina/Reuters) - Europska pučka stranka (EPP) ostat će, po Reutersovoj analizi, najveća zastupnička skupina u Europskom parlamentu nakon izbora u svibnju, što jača izglede kandidata desnog centra Manfreda Webera da naslijedi Jean-Claude Junckera na čelu Europske komisije.

Weber, čelnik EPP-ovog zastupničkog bloka u Europskom parlamentu, na kongresu stranke je uvjerljivo izabran za njenog "Spitzenkandidata", odnosno službenog kandidata skupine za čelnika Komisije. Mnogi čelnici zemalja članica Unije su, međutim, rekli da ih rezultati izbora u svibnju neće obvezivati pri izboru Junckerovog nasljednika.

Analiza agencije Reuters temelji se na anketama u 27 članica EU-a ili posljednjim izbornim rezultatima. Gdje je bilo moguće korišteni su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje je prikupio Europski parlament pri praćenju nacionalnih političkih trendova (http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/eurobarometer/political-landscape-developments).

Analiza ukazuje da će EPP ostati najveća stranka Europskog parlamenta i povećati razliku u odnosu na socijaldemokrate (S&D) čiji je Spitzenkandidat sadašnji Junckerov zamjenik Nizozemac Frans Timmermans.

No, s obzirom na posljednje nacionalne trendove, dvije najveće skupine neće zajedno imati natpolovičnu većinu zastupnika a euroskeptični nacionalisti i niz manjih stranaka trebali bi ostvariti dobar rezultat.

Po Reutersovoj analizi, EPP bi trebao dobiti 177 od 705 mjesta u idućem sazivu EU parlamenta, dok danas ima 219 od 751 eurozastupnika. Zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije parlament će se iduće godine smanjiti na 705 zastupnika. S&D će biti drugi s 141 zastupnikom, 48 manje nego sada.

Neformalna "velika koalicija" s EPP-om ipak neće imati većinu, što znači da će novi čelnik Komisije morati tražiti širu potporu za donošenje zakona.

Zeleni, koji su na posljednjim izborima u Njemačkoj ostvarili dobar rezultat, trebali bi ostati podjednako zastupljeni i nakon europskih izbora. Po posljednjim anketama osvajaju 23 od 96 njemačkih zastupničkih mjesta, a ukupno bi trebali imati 48 zastupnika. U sadašnjem parlamentu imaju 52 zastupnika.

Liberali iz ALDE-a, pretpostavljajući da će ući u savez s novom francuskom strankom centra En Marche Emmanuela Macrona, postat će treća stranka s 83 zastupnika i prestići Europske reformiste i konzervativce (ECR) koji odlaskom Ujedinjenog Krajkevstva gube i zastupnike iz redova britanskih konzervativaca, osnivača skupine.

Krajnje desne skupine EFDD (Europa slobode i izravne demokracije) i ENF (Europe nacija i slobode), zahvaljujući popularnosti sada vladajućih talijanskih stranaka, Lige i Pokreta pet zvijezda, dobili bi 20 zastupnika više iako parlament napuštaju zagovornici brexita iz britanskog UKIP-a.

Iako još nije poznato kako će se svrstavati protuimigrantske stranke, širi blok krajnje desnice mogao bi porasti s 10 na 14 posto zastupnika.

Po Reutersovoj analizi u novom Europskom parlamentu ljevičarski blok GUE/NGL (Europska ujedinjena ljevica - Nordijska zelena ljevica) mogao bi imati 57 zastupnika (sada ima 51), ECR 53 (sada 73), EFDD 46 (43), ENF 52 (35), a povećao bi se i broj nezavisnih zastupnika.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙